Domácí chléb si upečeme snadno doma v troubě. Nejlépe chutná samostatně, čerstvě upečený, s dobrým máslem nebo sádlem, s různými pomazánkami, ale také jako příloha k polévkám, gulášům a jiným masovým jídlům. (celý recept)
Domácí chléb si upečeme snadno doma v troubě. Nejlépe chutná samostatně, čerstvě upečený, s dobrým máslem nebo sádlem, s různými pomazánkami, ale také jako příloha k polévkám, gulášům a jiným masovým ...
Domácí chléb si upečeme snadno doma v troubě. Nejlépe chutná samostatně, čerstvě upečený, s dobrým máslem nebo sádlem, s různými pomazánkami, ale také jako příloha k polévkám, gulášům a jiným masovým jídlům.
Nejprve si připravíme kvásek z droždí, cukru a trochy vlažné vody. Necháme vzejít na teplém místě.
Do velké mísy dáme mouku, směs soli s kmínem, zbytek vlažné vody a přidáme vzešlý kvásek. Uhněteme hladké těsto, mísu přikryjeme čistou utěrkou a necháme kynout na teplém místě asi hodinu a půl.
Potom těsto rozdělíme na dvě poloviny, z každé uděláme bochník a položíme na vymazaný plech. Necháme kynout ještě půl hodiny a pak pečeme v troubě vyhřáté na 200 stupňů asi 10 minut. Po deseti minutách plech vyndáme z trouby, bochníky potřeme rozpuštěným máslem a slanou vodou. Znovu vložíme do trouby a pečeme přibližně půl hodiny.
Potom plech vyndáme z trouby a chléb necháme vychladnout.