Voňavý domácí chleba právě vytažený z trouby je pochoutka. Stačí čerstvé máslo a sůl, nebo domácí marmeláda a opravdu si pochutnáte. (celý recept)
Voňavý domácí chleba právě vytažený z trouby je pochoutka. Stačí čerstvé máslo a sůl, nebo domácí marmeláda a opravdu si pochutnáte.
Nejprve si připravíme kvásek. Do hrnku dáme droždí, pár lžic...
Voňavý domácí chleba právě vytažený z trouby je pochoutka. Stačí čerstvé máslo a sůl, nebo domácí marmeláda a opravdu si pochutnáte.
Nejprve si připravíme kvásek. Do hrnku dáme droždí, pár lžic vlažné vody a cukr. Dobře rozmícháme a necháme vykynout na teplém místě.
Ve velké míse pak smícháme mouku, vykynutý kvásek, půl litru vody, trochu soli a kmínu. Můžeme přidat podle chuti i lněná nebo slunečnicová semínka. Důkladně těsto uhněteme.
Přendáme ho na pomoučený vál a ještě rukama důkladně zpracujeme. Z těsta pak utvoříme 2 bochníčky a necháme je přikryté utěrkou na teplém místě vykynout.
Po vykynutí bochníčky přendáme na plech, potřeme slanou vodou a v předehřáté troubě troubě pečeme při teplotě kolem 120 stupňů asi půl hodiny. Protože každá trouba peče jinak, chleba hlídáme a občas během pečení potíráme slanou vodou.
Hotové bochníčky necháme vychladnout.