recepty

Domácí housky


Doma upečené houstičky, nezní to lákavě? Proč to nezkusit?! Uvidíte, jak budou vaše housky výborné...
(celý recept)

Doma upečené houstičky, nezní to lákavě? Proč to nezkusit?! Uvidíte, jak budou vaše housky výborné....
Sdílejte obsah s přáteli
Doba vaření120 minPočet porcí10 porcí


Ingredience receptu

  • 0,2 l polotučné mléko
  • 3 polévkové lžíce jogurt - bílý
  • mák
  • 21 g droždí (kvasnice)
  • 1 kávová lžčka sůl
  • 1 ks bílek - na potření
  • 0,5 kg mouka - hladká
  • sůl - hrubá na posypání
  • 1 kávová lžička cukr např. krupice nebo krystal
  • 3 polévkové lžíce sádlo
  • kmín - celý

Způsob přípravy

Do mističky si rozdrobíme droždí s trochou cukru. Zakápneme vlahým polotučným mlékem. Lžičkou rozmělníme a necháme na teplém místě kynout.

Mezi tím si nachystáme velkou mísu na zadělání těsta. Přes síto si prosejeme hladkou mouku, lehce osolíme. Přidáme kvalitní sádlo. Vmícháme bílý jogurt. Nandáme hotový kvásek a přilijeme mléko. Promícháme a suroviny zapracujeme. Vzniklé těsto bude kynout na teplém místě, zhruba 60 minut.

Zapneme si troubu na 180°C. Na plech položíme pečící papír. Moukou si posypeme silikonový vál a z hotového těsta vyválíme šišku. Pomocí příborového nože odkrojíme cca 10 kousků.

Vezmeme jeden kousek a ten rozdělíme na tři stejné kousky, které upleteme do housky. To samé uděláme s ostatními kousky. Na připravený plech dáme zapletené housky. Kolem dvaceti minut budou ještě na plechu kynout.

Mezi tím, si rozklepneme vajíčko a oddělíme bílek od žloutku. Bílek dáme do vyšší nádoby s kapkou mléka. Vyšleháme. Namažeme tím housky. Potom, podle svých chutí, dáme kmín a sůl. Pečeme zhruba půl hodiny.

Tip: Do trouby, spolu s plechem, dejte vhodnou malou mísu s vodou.


  • Kuchař: Tomáš Rohlena
  • Publikováno:

Kategorie: Pečivo

Sdílejte recept s přáteli!

Přidat komentář


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Další recepty na Domácí housky.
Nebo hledejte podobné podle části názvu domácí housky .
Hledat podobné recepty na internetu jako Domácí housky

Naši partneři