recepty

Domácí máslo


Domácí máslo je voňavé, lehoučké a rozplývá se na jazyku. Z tohoto množství čerstvé smetany získáme asi 350 g másla a 600 g podmáslí. Možná nebude domácí máslo levnější než to kupované, ale kvalitou ho rozhodně předčí. A podmáslí je zdravý a skvělý nápoj...
(celý recept)

Domácí máslo je voňavé, lehoučké a rozplývá se na jazyku. Z tohoto množství čerstvé smetany získáme asi 350 g másla a 600 g podmáslí. Možná nebude domácí máslo levnější než to kupované, ale kvalitou ...
Sdílejte obsah s přáteli
Doba vaření30 minPočet porcí350 porcí


Ingredience receptu

  • 1 l smetany ke šlehání (více než 30% tuku)
  • čerstvé bylinky, česnek - nemusí být

Způsob přípravy

Smetanu nalijeme do šlehače a šleháme. Když získáme tuhou šlehačku, šleháme dál. Šleháme, dokud šlehačka nezačne ztrácet bílou barvu a nezačnou se vytvářet hrudky plovoucí v tekutině. Když už šleháme kousky tuku plovoucí v mléce, vypneme šlehač.

Nyní podmáslí přes cedník scedíme do misky. Z másla, které zbylo v cedníku, vymačkáme ještě co nejvíce podmáslí.

Do mísy si připravíme velmi studenou vodu, klidně s několika kostkami ledu, a v této vodě máslo rukama prohněteme. Voda se zakalí, vyměníme ji, a znovu máslo prohněteme. To opakujeme, dokud voda nezůstane čistá. Toto promývání másla je důležité, máslo tak získá správnou konzistenci a déle vydrží.

Naposledy z másla vymačkáme vodu a pokud ho chceme ochutit, nyní je ta správná chvíle. Z hotového másla vytvarujeme váleček, zabalíme ho do fólie a uložíme do ledničky.


  • Kuchař: HanaRohlenová
  • Publikováno:

Kategorie: Pomazánky

Sdílejte recept s přáteli!

Přidat komentář


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Další recepty na Domácí máslo.
Nebo hledejte podobné podle části názvu domácí máslo .
Hledat podobné recepty na internetu jako Domácí máslo

Naši partneři