Domácí rohlíky recept
Domácí rohlíky jsou křupavé a uvidíte, že se vám po těch kupovaných už ani nezasteskne. Tento recept je přibližně na 10 kusů, takže pokud jich chcete víc, množství ingrediencí si upravte.
(celý recept)
Ingredience receptu
- těsto:
- 20 g droždí
- 500 g polohrubé mouky
- 2 lžíce másla
- malá lžička cukru krupice
- malá lžička soli
- voda
- na posypání: podle vlastní chuti
- kmín
- lněné semínko
- sezamové semínko
- hrubá sůl
Způsob přípravy
Do malé misky rozdrobíme droždí, přidáme asi 120 ml vlažné vody a cukr. Misku uložíme na teplé místo a necháme vzejít kvásek. Troubu si předehřejeme na 210 stupňů.
Do velké mísy nasypeme mouku, přidáme rozpuštěné máslo a hotový kvásek. Přidáme 150 ml vody a uhněteme těsto. Když se těsto přestane lepit na vařečku, přendáme ho na pomoučený vál a necháme v teple kynout asi hodinu.
Po vykynutí si těsto rozdělíme na deset kousků. Každý z nich rozválíme na oválnou placku a tu srolujeme do tvaru rohlíku.
Plech vyložíme pečícím papírem a rohlíky na něj naskládáme. Každý potřeme vodou ve které jsme rozpustili sůl a znovu necháme 10 minut kynout. Nakonec rohlíky posypeme kmínem nebo čímkoliv jiným podle své chuti.
V předehřáté troubě rohlíky pečeme přibližně 20 minut dozlatova. Hned po upečení a vychladnutí je můžeme podávat, protože čerstvé jsou přece nejlepší.