Nabídka
Přidej
recepty

Domácí seitan


Pokud jste přemýšleli o tom, jak si vydělat seitan sami doma, inspirujte se naším receptem. Seitan je velmi levný na přípravu a dá se použít jako surovina hned do několika jídel a vydrží vám i celý týden.
(celý recept)

Pokud jste přemýšleli o tom, jak si vydělat seitan sami doma, inspirujte se naším receptem. Seitan je velmi levný na přípravu a dá se použít jako surovina hned do několika jídel a vydrží vám i celý tý...

Ingredience receptu

  • 1 polévková lžíce olivového oleje (nebo jiného oleje)
  • 1 velká žlutá nebo bílá cibule nakrájená na kostičky
  • 2 stroužky česneku mletého
  • 1/3 lžičky soli
  • 2 lžičky sladké papriky
  • 2 lžíce rajčatové pasty
  • 1 šálek zeleninového vývaru
  • 1 polévková lžíce sójové omáčky
  • 1/4 šálku cizrnové mouky (34 gramů)
  • 2 lžíce droždí
  • 1 a 1/2 šálku vitálního pšeničného lepku

Způsob přípravy

Na střední pánvi rozehřejte olivový olej. Přidejte cibuli a sůl a za častého míchání vařte 5-7 minut, dokud cibule mírně nezměkne.

Snižte teplotu na středně nízkou teplotu a přidejte česnek a promíchejte. Vařte 2–3 minuty, dokud česnek nezměkne a nebude voňavý. Přidejte do pánve sladkou papriku a další koření, promíchejte a vařte 60 sekund, dokud nebude koření voňavé. Potom dejte bokem.

Špachtlí přeneste do pánve cibulovo-česnekovou směs, včetně oleje a vše pořádně rozmixujte. Přidejte rajčatovou pastu, zeleninový vývar, sójovou omáčku, pokud ji používáte, cizrnovou mouku a výživné droždí a rozmixujte do hladka.

Potom přidejte vitální pšeničný lepek, poté mixujte, dokud se rovnoměrně vše nespojí. Po promíchání rozmíchejte směs rukama, dokud nebude pevnější a trochu pružná, asi 2 minuty.

Uvědomte si, že směs bude působit vlhčeji než u mnoha jiných receptů na seitan, protože ho spíše vaříme v páře.

Připravte si vařící vodu a napařovač na knedlíky. Pozor aby se vám voda vypařila, postupně ji dolévejte teplou. Těsto vytvarujeme do tvaru knedlíku podle toho aby se vám vešlo do napařováku.

Jakmile je voda vroucí, zabalené lepkové těsto vaříme v páře po dobu 1 hodiny a opatrně jej v polovině překlopíme (používám kleště).

Uvařený seitan nechte vychladnout na pokojovou teplotu, poté jej rozbalte a vložte do vzduchotěsné nádoby v chladničce po dobu nejméně 8 hodin. Domácí seitan v celkové podobě vydrží v ledničce až týden.


  • Kuchař: Adéla S.
  • Publikováno:

Kategorie: Vegetariánské

Sdílejte recept s přáteli!

Přidat komentář


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Další recepty na Domácí seitan.
Nebo hledejte podobné podle části názvu domácí seitan .
Hledat podobné recepty na internetu jako Domácí seitan

Naši partneři