Dort z kvalitní čokolády recept
Dort z kvalitní čokolády udělá radost na každé oslavě.
Vyklepneme si zvlášť žloutky a bílky. Z bílků si vyšleháme tuhý sníh.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 4 ks vajíčka
- 20 dkg cukr – krupice
- 350 ml smetana – ke šlehání
- 2 ks cukr – vanilkový
- 30 dkg mouka – hladká
- 3 kávové lžičky droždí – sušené
- 2,5 dkg kakao – hořké
- 8 polévkových lžic mléko – plnotučné
- 20 dkg cukr – moučkový
- 0,5 dl olej – slunečnicový
- 5 dkg - 70 % kvalitní čokoláda
- 10 dkg máslo – čerstvé
Způsob přípravy
Do velké mísy si nasypeme prášek o pečiva. Přidáme hladkou mouku. Zamícháme. Do jiné nádoby si nasypeme hořké kakao. Dále krupicový cukr a jeden sáček vanilkového cukru. Přilijeme trochu slunečnicového oleje a vložíme změklé máslo. Vymícháme.
Nalijeme plnotučné mléko a 100 ml smetany na šlehání. Vyklepneme žloutky. Vytřeme a vysypeme formu na dort.
Směs vymícháme a přendáme k mouce. Zapracujeme tuhý sníh a dáme do formy. Pečeme zakryté v předehřáté troubě na 180°C asi půl hodiny. Potom už stačí pokračovat v pečení otevřené cca 25 minut.
Mezi tím si uděláme náplň. Vyšleháme si smetanu a přisypeme jeden vanilkový a moučkový cukr, spolu s rozehřátou čokoládou.
Náplň namažeme na rozkrojený korpus a nandáme vršek. Uložíme do chladu a poté servírujeme na podnose.