Někomu se při pomyšlení na tento pokrm možná vybaví školní jídelna a blátivá chuť mrkve. Správně podušená mrkev přitom může být velká pochoutka, které stojí za to dát šanci. Tato zelenina je skvělá i díky širokému využití, přidat se dá do moučníků, do polévek a podušená je skvělá jako příloha. Navíc je k dostání po celý rok a její nasládlá chuť je příjemná i menším strávníkům. (celý recept)
Někomu se při pomyšlení na tento pokrm možná vybaví školní jídelna a blátivá chuť mrkve. Správně podušená mrkev přitom může být velká pochoutka, které stojí za to dát šanci. Tato zelenina je skvělá i ...
Mrkev očistíme a nakrájíme na kolečka nebo menší špalíčky. Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno.
Na pánvi rozehřejeme přepuštěné máslo nebo jiný tuk a necháme na něm zesklovatět cibuli. Poté přidáme mrkev, pár minut ji orestujeme, a pak zaprášíme moukou. Vše promícháme a necháme mouku asi minutu opražit.
Po pár minutách přilijeme vývar a mrkev dusíme doměkka. Nakonec dobrotu osolíme a ovoníme muškátovým oříškem.
Dušenou mrkev podáváme k vepřovému masu, k bramborám nebo nokům.