Dýně máslová recept
Tvarem připomíná hrušku a její chuť má lehce oříškovou notu. Máslová dýně rozhodně stojí za vyzkoušení, protože nejen prospívá zažívání a vylučovacímu ústrojí, ale taky moc dobře chutná. Při správném ukladnění vydrží i pár měsíců. Vyzkoušejte polévku z této báječné zeleniny.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 1 máslová dýně
- 1 menší cibule
- 30 g přepuštěného másla nebo rostlinného tuku
- 1 kostku drůbežího bujonu v bio kvalitě (lze vynechat a polévku více osolit)
- 1 lžičku kari koření
- 1 lžičku sušeného tymiánu (nebo snítku čerstvého)
- sůl
Způsob přípravy
Dýni omyjeme, rozpůlíme, vydlabeme semínka a slupku oloupeme. Nakrájíme ji na měsíčky, ty rozložíme na plech vyložený pečícím papírem, zakapeme je trochou olivového oleje a pečeme v troubě předehřáté na 180°C, asi 15 minut. Kdo spěchá, může tento krok přeskočit, ale věřte, že stojí za to dát si trochu práce. Dýně pečením získá mnohem výraznější chuť.
V hrnci rozpustíme tuk a osmahneme na něm nadrobno nakrájenou cibuli. Pak přidáme na kostičky nakrájenou dýni, koření a zalijeme litrem vody. Když přijde k varu, rozdrobíme do ní bujon.
Dýni vaříme do změknutí, přibližně 20 minut. Pak hrnec odstavíme z plotny, polévku rozmixujeme tyčovým mixérem a pokud bude třeba dochutíme solí.