Dýňové cappuccino recept
Receptů na polévky z dýně hokaido je nespočet, my ale přinášíme horkou novinku letošní dýňové sezóny. Už jste někdy vyzkoušeli Dýňové cappuccino? Pokud ne je na čase to změnit.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 500g dýně Hokaido
- 100g očištěné nakrájené mrkve
- 75g očištěné najemno nakrájené cibule
- 25g másla
- 1dcl smetany
- koriandr
- muškátový oříšek
- bílý pepř a sůl
- olej
- 2,5l vody
Způsob přípravy
V hrnci si rozpálíme olivový olej a přidáme nakrájenou cibuli, kterou orestujeme na barvu. Přidáme máslo. Máslo se nesmí přepálit! Kombinace másla a oleje dodá cibuli lepší chuť a barvu. Navíc nám cappuccino celkově zjemní.
Dýni oloupeme a zbavíme semínek. Nakrájíme na kousky a přidáme k cibuli. Necháme změknout. Vše osolíme a opepříme. Přidáme koriandr a špetku muškátového oříšku a dobře promícháme.
Do hrnce přilejeme vlažnou vodu a necháme dusit. Takto připravený základ tyčovým mixerem rozmixujeme a přepasírujeme přes sítko. Opět necháme povařit.
V případě potřeby na závěr dohustíme jíškou a dochutíme solí, pepřem a muškátovým oříškem. Na zjemnění přidáme trochu másla a smetany a můžeme podávat.
Hotovou polévku můžeme dozdobit vyšlehanou smetanovou pěnou, na kterou dáme dýňová semínka, bylinku a kapku dýňového oleje.
Smetanovou pěnu připravíte tak, že do hrníčku nalejeme lehce ohřáté plnotučné mléko, které vyšleháme šlehačem na cappuccino nebo ručním mixerem na mléko. Pokud máme doma kávovar na cappuccino, lze připravit pěnu i s jeho pomocí.