Fettuccine Bolognese recept
Fettuccine Bolognese jsou italské těstoviny připravené s báječnou omáčkou. Několik druhů mletého masa a spousta bylin a koření vytvoří z omáčky opravdovou delikatesu.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 1 hrnek strouhaného sýra Parmigiano-Reggiano
- 900 g oloupaných rozmačkaných rajčat
- 6 hrnků kuřecího vývaru
- 1/2 hrnku červeného vína
- 6 hrnků vepřového vývaru
- 1 bobkový list
- 1 hrnek smetany
- 2 lžíce másla
- 1 stroužek česneku
- 1 lžička chilli koření
- 4 na jemno nakrájené celerové stonky
- 450 g jehněčího masa
- 450 g telecího masa
- 450 g vepřového ramínka
- 1 cibule nakrájená nadrobno
- 1/4 hrnku nasekaných listů bazalky
- 1/4 hrnku nasekaných lístků šalvěje
- 1/2 hrnku jemně nasekaných kuřecích jater
- sůl
- mletý černý pepř
- 1 mrkev nakrájená nadrobno
- 1/4 hrnku nasekané zelené petrželky
- 3 lžíce olivového oleje
- 700 g těstovin Fettuccine
Způsob přípravy
Fettuccine Bolognese jsou italské těstoviny připravené s báječnou omáčkou. Několik druhů mletého masa a spousta bylin a koření vytvoří z omáčky opravdovou delikatesu. Ve vyšší pánvi zahřejeme olivový olej. Mezitím si umeleme všechno maso a smícháme je s utřeným česnekem, mletým pepřem a špetkou soli. Maso přidáme k rozpálenému oleji a opékáme je za stálého míchání 15 minut. Když maso zhnědne, přidáme do pánve petržel, chilli koření, bazalku, šalvěj a nadrobno nasekaná kuřecí játra. Promícháme a přidáme postupně mrkev, celer a cibuli a vše zalijeme červeným vínem.
Vaříme přibližně 15 minut, až se tekutina vyvaří a pak k masu přidáme rozdrcená rajčata, bobkový list, oba vývary a vše přivedeme k varu. Snížíme teplotu a zvolna maso vaříme přibližně 2 hodiny. Občas obsah pánve promícháme. Jakmile získá omáčka správnou konzistenci, přidáme k ní smetanu a máslo a znovu přivedeme k varu. Pak hned pánev stáhneme z plotny a omáčku necháme vychladnout a uležet nejlépe do druhého dne. Podle chuti omáčku dokořeníme pepřem a solí. Druhý den těstoviny uvaříme podle návodu na obalu a servírujeme je s ohřátou masovou omáčkou.