Fokáča recept
Fokáča, neboli focaccia, je italský chléb, která může být přílohou, ale klidně i jako základem na pizzu. V Itálii dokonce pečou i jeho sladkou verzi, která bývá doplněná rozinkami nebo medem. My si upečeme verzi slanou, lehce pikantní křupavou přílohu.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 500 g hladké mouky
- 1 sáček sušeného droždí
- 400 ml teplé vody
- 2 lžičky soli
- olivový olej
- sušená rajčata
- jarní cibulka
- hrubá sůl
- mletý černý pepř
Způsob přípravy
Ve velké míse smícháme mouku s vodou, sušeným droždí a solí. Těsto důkladně prohněteme, až se začnou tvořit bublinky. Nyní do těsta přidáme nakrájená sušená rajčata a nasekanou jarní cibulku. Přidáme špetku mletého pepře. Znovu těsto prohněteme, mísu s těstem přikryjeme utěrkou a v teple necháme kynout asi 45 minut.
Troubu předehřejeme na 200 stupňů. Formu na pečení vyložíme pečícím papírem. Vykynuté těsto do formy rozprostřeme na placku vysokou asi 2,5 cm. Přikryjeme ho znovu utěrkou a necháme kynout dalších 15 minut.
Do vykynutého těsta uděláme dolíčky, lehce ho posypeme hrubou solí a polijeme olivovým olejem. V předehřáté troubě pak pečeme chleba dozlatova asi 15 až 25 minut.
Komentáře Fokáča
Nedoporučuji. Do těsta se musí přilít olivový olej.