Nabídka
Přidej
recepty

Gazpacho


Tato studená polévka se tradičně připravuje ve Španělsku, používá se na ni vždy čerstvá zelenina a každá rodina má svůj zaručený recept – někdo přidává bílý chléb, jiný červené víno. Jakmile máte polévku hotovou dejte ji vychladit do lednice. Zaručujeme vám, že tuto dobrotu budete jíst skoro celé léto.
(celý recept)

Tato studená polévka se tradičně připravuje ve Španělsku, používá se na ni vždy čerstvá zelenina a každá rodina má svůj zaručený recept – někdo přidává bílý chléb, jiný červené víno. Jakmile máte polé...

Ingredience receptu

  • 600 g perfektně zralých rajčat
  • 2 papriky (nejlépe červené kvůli barvě)
  • 3 šalotky
  • 1 střední okurka (nebo 4 čerstvé nakládačky)
  • 3 stroužky česneku
  • 2-3 lžíce červeného vinného octa
  • sůl
  • pepř
  • čerstvé bylinky (petržel, bazalka nebo oregano)
  • cca 10 lžic olivového oleje

Způsob přípravy

Omyjte a očistěte si zeleninu.

Oloupejte šalotky a česnek, zbavte okurku slupky (u vodnatých okurek vyřízněte i střední část se semínky) a u papriky odstraňte jádřinec.

Pokud na přípravu gazpacha používáte cherry rajčata, nemusíte je loupat.

U větších rajčat odstraňte slupku tak, že je na špičce nařízněte do kříže, ponořte na pár minut do vroucí vody a pak je prudce zchlaďte ledovou vodou. Slupka půjde snadno stáhnout.

Pár kousků zeleniny si dejte případně stranou na finální ozdobení (pokrájenou na drobné kostičky), jinak ji všechnu včetně koření, bylinek, octa a cca 6 lžic olivového oleje vložte do mixéru a pečlivě rozmixujte dohladka.

Pro extra jemnou strukturu můžete na závěr polévku přepasírovat přes sítko. Dochuťte podle vaší chuti a dejte do lednice na pár hodin vychladit.

Podávejte vychlazené, ozdobené bylinkami, pokapané olivovým olejem (1 lžíce na 1 porci) a posypané případně kousky drobně pokrájené zeleniny, kterou jste si na začátku dali stranou. Polévku lze podávat klasicky v talíři či misce, nic nepokazíte ani servisem ve skleničkách, odkud se polévka může přímo pít.


  • Kuchař: Adéla S.
  • Publikováno:

Kategorie: Polévky

Sdílejte recept s přáteli!

Přidat komentář


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Další recepty na Gazpacho.
Hledat podobné recepty na internetu jako Gazpacho

Naši partneři