Ghee - zdravé přepuštěné máslo recept
Už naše babičky věděli proč je konzumace přepuštěného másla zdravá. Ghee neboli také přepuštěné máslo má mnoho kladných vlastností pro náš organismus a můžete si ho jednoduše připravit i vy doma.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 1 máslo nebo bio máslo
Způsob přípravy
Do kastrolu vložte máslo a na středním plameni ho nechte rozpustit. Pomalu máslo přiveďte k varu a když začne bublat stáhněte žár na minimum. Máslo nechte lehce probublávat dokud se na něm nezačne tvořit pěna a na dně hrnce sraženina bílkoviny. Takto pokračujte dokud nedocílíte krásné zlatavé barvy a karamelové vůně. Další signál že je Ghee hotové je, když uslyšíte pukavý zvuk který doprovází celý proces přestane být slyšet.
Připravte si lžíci se kterou seberete z povrchu másla, kterou můžete použít například do kaše. Celé Ghee přeceďte přes plátýnko, tím se zbavíte zbytku bílkoviny. Dejte si velký pozor, aby se máslo nepřepálilo. Výroba ghí z jednoho másla (250 g) by mělo trvat okolo 15-20 minut, čím více másla budete čistit, tím více času to zabere.
Přeceďte máslo přes cedník do uzavíratelné nádoby ve které budete Ghee v chladu uchovávat.