Gratinované brambory s celerem a sýrem feta recept
Gratinované brambory s celerem a sýrem feta je zdravé jídlo plné zeleniny. Připravíme ho v jednom pekáčku a příprava je velmi jednoduchá.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 1 celer
- 1 pórek
- 3 brambory
- 100 g sýru feta
- 1 stroužek česneku
- 250 ml zeleninového vývaru
- máslo
- sůl
Způsob přípravy
Gratinované brambory s celerem a sýrem feta je zdravé jídlo plné zeleniny. Připravíme ho v jednom pekáčku a příprava je velmi jednoduchá. Troubu předehřejeme na 180 stupňů. Připravený pekáč vymažeme máslem. Celer omyjeme, oloupeme a nakrájíme ho na menší tenké plátky.S bramborami uděláme to samé. Nyní plátky brambor vyložíme dno pekáče a přidáme ještě jednu vrstvu. Polovinu celerových plátků naskládáme na brambory a vše lehce osolíme. Na zeleninu v pekáči nasypeme rozdrobený sýr, nasekanou pažitku, tenké plátky česneku a na malé kousky nakrájený pórek.
Přidáme vrstvu zbylého celeru, případně zbytek brambor. Vše zalijeme zeleninovým vývarem, měl by zasahovat tak asi do poloviny výšky naskládané zeleniny. Poklademe ještě kousky másla, přikryjeme folií a dáme péci do předehřáté trouby na 50 minut. Po této době odstraníme folii a pečeme dalších asi 20 minut, až celer zezlátne a tekutina zhoustne. Na krátkou dobu umístíme pekáč pod rozpálený gril a pak můžeme hotové jídlo, ještě horké, hned podávat.