Houby zapečené se smetanou a sýrem recept
Houby zapečené se smetanou a sýrem jsou nejlepší z čerstvě nasbíraných hub. Jako příloha postačí čerstvé pečivo nebo topinka.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 3 vejce
- 1 malá bílá cibule
- 250 g čerstvých hub
- 3 stroužky česneku
- 60 g strouhaného parmezánu
- 100 ml smetany
- 1 lžička kmínu
- špetka mleté černého pepře
- mořská sůl
- olivový olej
- bešamel:
- 250 ml mléka
- 3 lžíce hladké mouky
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce nasekané petržele
- špetka soli
- špetka muškátového oříšku
Způsob přípravy
Nejprve si připravíme bešamel. Na oleji krátce osmahneme mouku za stálého míchání. Pak přidáme mléko, vše rozmícháme a vaříme asi 10 až 15 minut do zhoustnutí. Nakonec bešamel okořeníme muškátovým oříškem, přidáme i petržel a podle chuti osolíme. Povaříme už jen velmi krátce a odstavíme z plotny.
Na oleji osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli a utřený česnek. Pak přidáme pokrájené houby, okořeníme kmínem, pepřem a trochu osolíme. Přikryjeme poklicí a zvolna dusíme až houby změknou.
Do bešamelu vmícháme hotovou houbovou směs, parmezán, tři žloutky a smetanu. Promícháme a nakonec opatrně přimícháme i tuhý sníh z bílků. Mezitím si předehřejeme troubu na 170 stupňů.
Zapékací mísu vymažeme olejem a naplníme ji připravenou směsí do dvou třetin. V předehřáté troubě pak pokrm zapékáme asi 20 minut.