recepty

Houby zapečené se smetanou a sýrem


Houby zapečené se smetanou a sýrem jsou nejlepší z čerstvě nasbíraných hub. Jako příloha postačí čerstvé pečivo nebo topinka...
(celý recept)

Houby zapečené se smetanou a sýrem jsou nejlepší z čerstvě nasbíraných hub. Jako příloha postačí čerstvé pečivo nebo topinka....

Ingredience receptu

  • 3 vejce
  • 1 malá bílá cibule
  • 250 g čerstvých hub
  • 3 stroužky česneku
  • 60 g strouhaného parmezánu
  • 100 ml smetany
  • 1 lžička kmínu
  • špetka mleté černého pepře
  • mořská sůl
  • olivový olej
  • bešamel:
  • 250 ml mléka
  • 3 lžíce hladké mouky
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce nasekané petržele
  • špetka soli
  • špetka muškátového oříšku

Způsob přípravy

Nejprve si připravíme bešamel. Na oleji krátce osmahneme mouku za stálého míchání. Pak přidáme mléko, vše rozmícháme a vaříme asi 10 až 15 minut do zhoustnutí. Nakonec bešamel okořeníme muškátovým oříškem, přidáme i petržel a podle chuti osolíme. Povaříme už jen velmi krátce a odstavíme z plotny.

Na oleji osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli a utřený česnek. Pak přidáme pokrájené houby, okořeníme kmínem, pepřem a trochu osolíme. Přikryjeme poklicí a zvolna dusíme až houby změknou.

Do bešamelu vmícháme hotovou houbovou směs, parmezán, tři žloutky a smetanu. Promícháme a nakonec opatrně přimícháme i tuhý sníh z bílků. Mezitím si předehřejeme troubu na 170 stupňů.

Zapékací mísu vymažeme olejem a naplníme ji připravenou směsí do dvou třetin. V předehřáté troubě pak pokrm zapékáme asi 20 minut.


  • Kuchař: HanaRohlenová
  • Publikováno:

Kategorie: Hlavní chod

Sdílejte recept s přáteli!

Přidat komentář


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Nebo hledejte podobné podle části názvu houby zapečené smetanou sýrem .
Hledat podobné recepty na internetu jako Houby zapečené se smetanou a sýrem

Naši partneři