Jemné a rozpadající se masíčko s omáčkou z kořenové zeleniny a červeným vínem, podávané s hladkou bramborovou kaší. Tradiční jídlo francouzské kuchyně, které budete navěky zbožňovat. (celý recept)
Jemné a rozpadající se masíčko s omáčkou z kořenové zeleniny a červeným vínem, podávané s hladkou bramborovou kaší. Tradiční jídlo francouzské kuchyně, které budete navěky zbožňovat....
300 g kořenové zeleniny (mrkev, petržel, celer) nakrájené na koustičky
100 g nakrájené cibule
200 ml červeného vína
500 ml demi glace (lze nahradit gelovým hovězím vývarem)
3 polévkové lžíce rajčatového protlaku
6 kuliček nového koření
4 bobkové listy
snítka čerstvého rozmarýnu a tymiánu
olej
sůl a pepř
máslo na případné zahuštění omáčky
Bramborová kaše:
250 ml mléka
25 g másla
6 ks středních brambor
mletý kmín
sůl
Způsob přípravy
Maso osolíme a opepříme z obou stran a zprudka opečeme na rozpáleném oleji. Opečené maso vyjmeme z hrnce a ve výpeku orestujeme kořenovou zeleninu a cibuli. Přidáme tři lžíce rajčatového protlaku, bobkový list a nové koření.
Orestovanou zeleninu zalijeme červeným vínem, ze kterého necháme vyvařit alkohol. Přidáme demi glace nebo vývar, přidáme zbylé bylinky a přivedeme k varu.
Do vroucí omáčky přidáme maso, zakryjeme poklicí a necháme pomalu dusit. Jelikož jsou hovězí líčka velmi tuhá tak potřebují dlouhé dušení asi tři hodiny. Líčka je možné také pomalu dusit v troubě na 120° C. Mezitím si můžete připravit bramborovou kaši.
Jakmile jsou líčka hotová vyjměte je z omáčky a zeleninu propasírujte. Pokud je omáčka příliš hustá, lze ji rozředit přilitím vývaru. Řídkou lze naopak zahustit přidáním másla.