Luštěnina hrách je bohatý na kvalitní bílkoviny a dříve tvořil základ jídelníčku. Dnes se k této potravině v kuchyni postupně vracíme, a také zajímavých receptů, které se z hrachu dají připravit, přibývá. (celý recept)
Luštěnina hrách je bohatý na kvalitní bílkoviny a dříve tvořil základ jídelníčku. Dnes se k této potravině v kuchyni postupně vracíme, a také zajímavých receptů, které se z hrachu dají připravit, přib...
Žlutý půlený hrách má tu velkou výhodu, že se nemusí předem namáčet. Přesto ho doporučujeme ponořit do vody na 30 minut, poté vodu slít, a pak už se lze vrhnout do přípravy receptu.
Cibuli očistíme a nakrájíme najemno. Česnek oloupeme a prolisujeme. Na pánvi rozehřejeme přepuštěné máslo, přidáme cibuli a necháme ji zesklovatět. Poté přisypeme česnek a krátce prohřejeme.
Do pánve přisypeme hrách, koření a asi minutu orestujeme. Poté směs zalijeme horkou vodou tak, aby byl hrách ponořený a vaříme ho doměkka. Trvá to přibližně 40 - 45 minut.
Hrách osolíme, opepříme a opatrně z něj vytáhneme nové koření a bobkové listy. Směs rozmixujeme ponorným mixérem, zjemníme smetanou a dochutíme octem.
Kaši můžeme ozdobit osmaženou cibulkou nebo dle vlastní fantazie.