zelená část z malého pórku, nakrájená na tenké proužky
1–2 stroužky česneku, nakrájené na plátky
800 ml kuřecího vývaru
500 g mraženého hrášku
sůl a bílý pepř
5 plátků anglické slaniny
Česnekové krutony:
1 lžíce másla
1 lžička česnekové pasty nebo 1 stroužek česneku utřený se solí
100 g toustového chleba
Způsob přípravy
V hrnci si orestujeme cibulku na másle dozlatova. Potom přidáme česnek a zelenou část pórku, vše opečeme do měkka. Zeleninu zalijeme kuřecím vývarem a krátce povaříme a nakonec přidáme mražený hrášek.
Jakmile je hrášek měkký polévku důkladně rozmixujeme dokud nebude krásně jemná. Pokud nemáte kvalitní mixér polévku nakonec propasírujte. Osolte a opepřete.
Připravte si krutony, které se opečeme v troubě dozlatova. Na pánvi si rozpustíme máslo a rozpustíme si česnekovou pastu, kterou nakonec promícháme s krutony. Podáváme s osmaženou slaninou a krutony.