Hrnkový koláč se švestkami recept
Hrnkový koláč se švestkami je rychlý moučník a uvidíte, že se po něm jen zapráší. V sezóně zralých švestek si na něm můžeme pochutnávat stále.
(celý recept)
Ingredience receptu
- drobenka:
- 1/2 hrnku cukru krupice
- 1/2 hrnku polohrubé mouky
- 2 lžíce tuhého másla
- těsto:
- 2 hrnky polohrubé mouky
- 1 lžička prášku do pečiva
- 3/4 hrnku cukru moučka
- 3/4 hrnku olivového oleje
- 1 lžíce vanilkového cukru
- 1 hrnek mléka
- 1 vejce
- švestky
Způsob přípravy
Troubu předehřejeme na 180 stupňů. Z tuhého másla, cukru a mouky připravíme v misce drobenku. Švestky omyjeme, osušíme a vypeckujeme.
Ve šlehači smícháme vejce, vanilkový cukr, moučkový cukr, mléko, olej a nakonec přidáme i mouku rozmíchanou s kypřícím práškem. Ušleháme hladké těsto.
Do olejem vymazaného a moukou vysypaného pekáče nalijeme těsto, poklademe ho půlkami švestek řezem nahoru a nakonec celý koláč posypeme drobenkou.
V předehřáté troubě pečeme švestkový koláč 30 až 40 minut.