Hrušková povidla na frgály recept
Hrušková povidla na frgály se připravují hlavně na Valašsku. Ale nic nebrání tomu, uvařit si je i doma.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 1 kg zralých hrušek
- 250 ml vody
- 500 g cukru krupice
- 2 hřebíčky
- 2 kardamony
- 4 kuličky černého pepře
- 1 lžička vanilkového extraktu
- kousek skořicové kůry
Způsob přípravy
Troubu si předehřejeme na 170 stupňů. Hrušky oloupeme, nakrájíme na čtvrtky a zbavíme jadřinců. Čtvrtky hrušek naskládáme do pekáče, lehce podlijeme vodou a v předehřáté troubě je pečeme půl hodiny. Pak hrušky zasypeme polovinou cukru a znovu pečeme půl hodiny.
Mezitím smícháme zbylý cukr se čtvrtlitrem vody, přidáme kardamon, pepř, skořici, hřebíčky a vanilku a vše krátce povaříme až se všechen cukr rozpustí. Pak nálev přecedíme, abychom se zbavili koření.
Upečené hrušky rozmixujeme tyčovým mixérem do hladké kaše a promícháme je s horkým nálevem. Ještě horká povidla naléváme do sterilizovaných sklenic, zavíčkujeme a při chladnutí je obrátíme dnem vzhůru.