Husí játra recept
Husí játra připravená podle tohoto receptu můžeme podávat jako studený předkrm. Jako příloha je nejvhodnější čerstvé pečivo.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 500 g husích jater
- 1 stroužek česneku
- ½ kyselého jablka
- 150 g husího nebo kachního sádla
- 1 dl bílého vína
- ½ cibule
- 1 bobkový list
- špetka mletého černého pepře
- špetka mletého nového koření
- špetka sušeného oregana
- ½ l mléka nebo podmáslí
- sůl
Způsob přípravy
Husí játra připravená podle tohoto receptu můžeme podávat jako studený předkrm. Jako příloha je nejvhodnější čerstvé pečivo. Husí játra ponořená do mléka nebo do podmáslí necháme v ledničce přes noc. Druhý den je z mléka vyndáme a důkladně osušíme. Na vysoké pánvi rozpustíme sádlo a osmažíme na něm cibuli nakrájenou na půlměsíčky. Přidáme nadrobno nakrájený česnek a jablko na malé plátky. Zasypeme oreganem, novým kořením a přidáme bobkový list.
Když začne cibulka zlátnout, vložíme do pánve játra a z obou stran je zprudka opečeme. Pak přilijeme bílé víno a vše podusíme asi čtvrt hodiny, až jsou játra měkká, ale uvnitř ještě růžová. Játra přendáme na servírovací mísu, přelijeme výpekem z pánve, lehce osolíme a opepříme. Mísu uložíme do lednice a vychladíme. Servírujeme s pečivem.