recepty

Hustá rajčatová polévka s chlebovými krutony


Hustá rajčatová polévka s chlebovými krutony je dobrý nápad, když máte velkou úrodu rajčat. Pro tento recept použijte jakákoliv rajčata kromě cherry rajčat...
(celý recept)

Hustá rajčatová polévka s chlebovými krutony je dobrý nápad, když máte velkou úrodu rajčat. Pro tento recept použijte jakákoliv rajčata kromě cherry rajčat. Do velkého hrnce nalijeme 3 hrnky vody, ...
Sdílejte obsah s přáteli
Doba vaření45 minPočet porcí4 porce


Ingredience receptu

  • 1,3 kg zralých rajčat
  • 1/3 hrnku olivového oleje
  • 3 krajíce chleba i s kůrkou
  • mletý černý pepř
  • sůl
  • 1 palička česneku
  • 60 g parmazánu s kůrou
  • hrstka zelené bazalky
  • voda

Způsob přípravy

Hustá rajčatová polévka s chlebovými krutony je dobrý nápad, když máte velkou úrodu rajčat. Pro tento recept použijte jakákoliv rajčata kromě cherry rajčat. Do velkého hrnce nalijeme 3 hrnky vody, přidáme stonky a větší listy bazalky a 3 stroužky česneku.Zbylé listy bazalky zatím odložíme.Ještě do hrnce přidáme odříznutou kůrku z parmazánu a vše přivedeme k varu. Snížíme teplotu na střední úroveň, směs promícháme, povaříme, a po chvíli vše přecedíme a ponecháme si čistý vývar. Mezitím v troubě předehřáté na 180 stupňů na vymazaném plechu opečeme jeden krajíc chleba z obou stran tak, aby byl povrch křupavý, ale uvnitř měkký.Před pečením chléb osolíme a opepříme. Asi po 8 minutách pečení krajíček nakrájíme na kostičky a odložíme je stranou. Zbývající stroužky česneku nakrájíme na tenké plátky a ve středním hrnci, do kterého jsme nalili olej, je asi tak 2 minuty povaříme. Pak k nim přidáme rajčata nakrájená na menší kousky a společně všechno povaříme 6 až 8 minut za občasného zamíchání. Směs také trochu osolíme a opepříme. Nyní k rajčatům přidáme zbývající chleba, zbylou bazalku a po uvedení do varu znovu vše povaříme za stálého míchání asi 12 minut, až vznikne hustá hladká kaše. Nakonec do polévky přidáme polovinu nastrouhaného parmezánu, podle potřeby ji zředíme připraveným vývarem a dochutíme pepřem a solí. Hotovou polévku podáváme horkou a s chlebovými krutony, případně každou porci posypeme zbylým strouhaným parmezánem..


  • Kuchař: Redakce
  • Publikováno:

Kategorie: Polévky

Sdílejte recept s přáteli!

Přidat komentář


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Nebo hledejte podobné podle části názvu hustá rajčatová polévka chlebovými krutony .
Hledat podobné recepty na internetu jako Hustá rajčatová polévka s chlebovými krutony

Naši partneři