Jablečné šátečky jsou tou pravou podzimní pochoutkou. Jablečný závin přece není jediným skvělým moučníkem z jablek. (celý recept)
Jablečné šátečky jsou tou pravou podzimní pochoutkou. Jablečný závin přece není jediným skvělým moučníkem z jablek.
Prášek do pečiva, sůl a mouku smícháme ve velké míse. Pak přidáme kostičky ztuhlé...
Jablečné šátečky jsou tou pravou podzimní pochoutkou. Jablečný závin přece není jediným skvělým moučníkem z jablek.
Prášek do pečiva, sůl a mouku smícháme ve velké míse. Pak přidáme kostičky ztuhlého másla a důkladně prsty těsto zpracujeme, abychom dosáhli konzistence vlhkého písku. Nakonec přidáme studenou smetanu, důkladně znovu prohněteme a těsto přeneseme na pracovní desku. Pokud těsto lepí můžeme do něho přidat lžičku mouky.
Nyní těsto rozválíme a obě strany posypeme moukou. Pak plát těsta složíme na třetinu, otočíme ho o 90 stupňů a znovu rozválíme. Znovu plát složíme na třetinu. Těsto zabalíme do potravinové folie a chladíme nejméně 30 minut v ledničce.
Mouku, cukr, skořici, citrónovou šťávu a jablka smícháme v misce tak aby se všechno dokonale spojilo.
Troubu si mezitím předehřejeme na 200 stupňů.
Vychlazené těsto znovu rozválíme a vykrájíme z něho stejně velká kolečka o průměru 8 cm. Doprostřed každého kolečka položíme jablečnou náplň, posypeme ji nastrouhanými karamelami a špetkou hrubé mořské soli. Kolem náplně necháme dostatečný volný okraj.
Nakonec kolečka přehneme a okraje šátečků důkladně přitiskneme pomocí vidličky. Každý šáteček potřeme vejcem rozšlehaným se lžící vody, propíchneme ho vidličkou na třech místech, položíme na plech vyložený pečícím papírem a všechny šátečky pak pečeme v předehřáté troubě asi 15 minut.
Po upečení necháme šátečky chladnout na plechu ještě 10 minut. Nakonec je posypeme hrubým krystalovým cukrem.