Jablečný závin z kynutého těsta recept
Jablečný závin z kynutého těsta už pekly naše babičky. Je to klasický a oblíbený moučník napříč generacemi.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 500 g polohrubé mouky
- 150 g cukru
- 400 ml plnotučného mléka
- 140 g změklého másla
- 2 vejce
- 40 g droždí
- rostlinný olej
- sůl
- strouhaná jablka
- špetka skořice
- 1 vejce na potření závinu
Způsob přípravy
Do teplého mléka přidáme lžičku cukru a rozdrobené droždí. Uložíme ho do tepla a necháme vzejít kvásek. Mezitím do větší mísy nasypeme mouku, přidáme špetku soli, obě vejce, máslo a cukr. Hotový kvásek přidáme do mísy k mouce a důkladně uhněteme těsto. Troubu si předehřejeme na 180 stupňů.
Těsto vyklopíme na pomoučený vál a rozdělíme na poloviny. Z každé poloviny vyválíme podélnou placku, do jejího středu nasypeme nastrouhaná jablka, posypeme je cukrem a špetkou skořice a placku opatrně stočíme do závinu.
Oba záviny přeneseme na olejem vymazaný plech a potřeme je rozšlehaným vejcem. V předehřáté troubě pak moučník pečeme 45 až 60 minut.