Jahodové gazpacho recept
Jahodové gazpacho je varianta španělské, původně jen zeleninové polévky. Studené a lahodné osvěžení zejména v létě.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 1/2 hrnku nasekané fialové cibule
- 1/2 hrnku nakrájené červené papriky
- 2 a 1/2 hrnku nakrájených jahod
- 1/2 hrnku oloupané a nakrájené okurky
- 3 lžíce panenského olivového oleje
- 1 lžíce rostlinného oleje
- 1 lžíce octa balsamico
- 1/2 hrnku vody
- 1 nasekaný stroužek česneku
- špetka soli
- 1/3 lžičky mletého pepře
- 1/2 lžičky nasekaného čerstvého estragonu
Způsob přípravy
Jahodové gazpacho je varianta španělské, původně jen zeleninové polévky. Studené a lahodné osvěžení zejména v létě. Do hrnce nasypeme, jahody, okurky, cibuli, papriku a česnek,nasekaný estragon, zalijeme octem balsamico a promícháme. Pod pokličkou necháme uležet v chladnu alespoň půl hodiny.
Pak směs rozmixujeme v mixéru na hladkou kaši. Přidáme vodu, olej, osolíme a podle chuti opepříme. Důkladně znovu ušleháme. Na talíři hotovou studenou polévku ozdobíme třeba ušlehanou smetanou, plátky jahod nebo nakrájenou okurkou či snítkou máty.