Jarní zeleninový hrnec s bylinkovými knedlíčky recept
Jarní zeleninový hrnec s bylinkovými knedlíčky je voňavé zeleninové jídlo, které připravíme v jednom pekáči pro spoustu lidí. Sýrové bylinkové knedlíčky mu dodají vyjímečnou chuť.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 250 g malých brambor nakrájených na polovinu
- 3 lžíce olivového oleje
- 500 g pokrájeného fenyklu
- 2 lžičky kukuřičné mouky
- 200 g cukety
- 600 ml horkého zeleninového vývaru
- 8 ks nakrájených šalotek
- 200 g baby karotky
- 1/2 lžičky sojové omáčky
- 1 lžíce nasekané petrželky na posypání
- 3 stroužky česneku - nakrájené podélně napůl
- špetka cukru
- 300 ml ovocného bílého vína
- 250 g hub
- 1 lžíce nasekané pažitky
- 200 g zelených fazolek - pokrájených na polovinu
- 1/2 jemně nasekané chilli papričky
- 50 g zralého čedaru - jemně nastrouháme
- 100 g hl. mouky smíchané s kypřícím práškem
- 3 lžíce nasekané zelené petržele
- 50 g másla
Způsob přípravy
Jarní zeleninový hrnec s bylinkovými knedlíčky je voňavé zeleninové jídlo, které připravíme v jednom pekáči pro spoustu lidí. Sýrové bylinkové knedlíčky mu dodají vyjímečnou chuť. V míse si připravíme těsto na knedlíčky smíchámím čedaru, mouky, petrželky a másla. Podle chuti osolíme a opepříme. Ve velkém pekáči zahřejeme olej a šalotku na něm smažíme po dobu 2 až 3 minut až zesklovatí. Nyní přidáme brambory a opékáme je asi 7 minut. Za stálého míchání do pekáče přidáme pokrájený fenykl, pak po dvou minutách mrkev a po dalších dvou minutách česnek. Zase 2 minuty smažíme a až teď do pekáče přilijeme zeleninový vývar, polovinu bílého vína, sojovou omáčku a přisypeme cukr.
Zamícháme, přivedeme k varu a vše dusíme 10 minut. Mezitím si rukama namočenýma ve studené vodě uválíme malé knedlíčky z připraveného těsta. Velikost knedlíčků by měla odpovídat cherry rajčatům. Do pekáče přidáme zelené fazole a zase vaříme 5 minut. Pak přidáme pokrájené cukety a houby. Ve zbylém víně rozmícháme kukuřičnou mouku, vlijeme do pekáče a za stálého míchání necháme zhoustnout. Znovu dobře promícháme a navrch umístíme malé knedlíčky. Pekáč přikryjeme a dusíme asi 15 minut. Pak zkontrolujeme, jestli jsou knedlíčky hotové a zelenina měkká. Povrch jídla posypeme směsí z chilli papriček, nasekané pažitky a petrželky.