Jednoduchý čokoládový dort recept
Jednoduchý čokoládový dort je rychlý a nejen dětmi oblíbený moučník. Výsledná podoba záleží na naší kreativitě, na tom, jak si dort ve finále ozdobíme.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 300 g cukru krupice
- 380 g hladké mouky
- 2 vejce
- 1 lžička jedlé sody
- 160 ml podmáslí
- 80 g Hery
- 80 g másla
- 320 ml vody
- 40 g kvalitního kakaa
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 700 g kvalitní hořké čokolády
- 700 ml sladké smetany
Způsob přípravy
Troubu si předehřejeme na 180 stupňů. Připravíme si 2 dortové formy a vymažeme je máslem, případně vyložíme pečícím papírem. Ve velké míse smícháme mouku, vanilkový cukr, cukr krupice, jedlou sodu a dobře promícháme. V Jiném hrnci zahřejeme vodu a rozpustíme v ní máslo, Heru a kakao. Vše zahříváme, dokud se tuk nerozpustí.
Nyní do moučné směsi nalijeme směs s kakaem a důkladně ji šlehačem rozšleháme. Nakonec do těsta zašleháme podmáslí a vejce. Do připravených dortových forem rozdělíme ušlehané těsto a v předehřáté troubě je pečeme asi půl hodiny. Máme-li jen jednu formu, upečeme korpusy postupně.
Po upečení zkusíme špejlový test, pokud špejli vytáhneme čistou, jsou korpusy upečené. Mezitím si připravíme krém z čokolády a sladké smetany. Smetanu nalijeme do hrnce a přivedeme k varu. Pak ji odstavíme z plotny a nalámeme do ní hořkou čokoládu, kterou necháme rozpouštět za občasného promíchání. Když se úplně rozpustí, znovu promícháme a necháme ji chladnout v ledničce. Občas i teď krém promícháme.
Vychladlé korpusy promažeme polovinou vychladlého krému a položíme na sebe . Zbylou polovinou krému potřeme povrch dortu a jeho okraje. A teď už zbývá dort ozdobit podle vlastních představ, třeba kousky čerstvého nebo kandovaného ovoce, případně šlehačkou.