Tento výborný podzimní recept na Kachnu na medu pro Sodexo kuchařský workshop vytvořil šéfkuchař Juraj Dohňanský. Teď můžete českou klasiku v moderním kabátě vyzkoušet i vy. (celý recept)
Tento výborný podzimní recept na Kachnu na medu pro Sodexo kuchařský workshop vytvořil šéfkuchař Juraj Dohňanský. Teď můžete českou klasiku v moderním kabátě vyzkoušet i vy....
Očištěnou kachnu osolíme (sůl důkladně vetřeme do masa), ochutíme kmínem a přelijeme medem.
Vložíme do pekáče, podlijeme červeným vínem, vodou a necháme nejlépe přes noc odležet.
Vložíme do trouby a pečeme na 200°C cca 20 minut, poté přiklopíme a pečeme asi 2 hodiny na 165 °C.
V průběhu pečení maso přeléváme a případně podléváme podle chuti vodou nebo vínem, ke konci pečení odklopíme a dopečeme zlatavou kůrčičku.
Na sádle opečeme cibulku, přidáme červené zelí pokrájené na nudličky, přisypeme cukr a necháme lehce zkaramelizovat. Přidáme nakrájené sušené švestky, podlijeme vodou, octem a necháme asi 20 minut dusit pod pokličkou.
Před dokončením přidáme nastrouhaná jablka, krátce podusíme a dochutíme solí, případně cukrem nebo octem.