Kaldoun s játrovými knedlíčky recept
Kaldoun s játrovými knedlíčky je polévka, která se přesně hodí ke svatomartinským hodům. Než si dáme husu s několika druhy knedlíků a se zelím, dopřejme si pár lžic této oblíbené polévky.
(celý recept)
Ingredience receptu
- polévka:
- 1 malá cibule
- 1 mrkev
- 1 petržel
- kousek celeru
- 1,5 l silného kuřecího vývaru
- 1 lžíce hladké mouky
- 1 lžíce másla
- 120 ml sladké smetany
- čerstvá zelená petržel
- sůl
- mletý černý pepř
- játrové knedlíčky:
- 250 g kuřecích jater
- 60 g jemné strouhanky
- 60 g másla
- 4 stroužky česneku
- 1 vejce
- sušená majoránka
- mletý černý pepř
- sůl
Způsob přípravy
V hrnci na másle orestujeme na malé kostičky nakrájenou petržel, mrkev a celer. Po chvíli přidáme i nadrobno nakrájenou cibuli a vše za stálého míchání orestujeme dozlatova.
Nyní přisypeme mouku, promícháme a znovu už jen krátce osmahneme. Vše zalijeme silným kuřecím vývarem a důkladně promícháme. Polévku přivedeme k varu, podle chuti osolíme a opepříme, a při střední teplotě ji zvolna vaříme asi 15 minut.
Mezitím si připravíme játrové knedlíčky. Játra zbavíme přebytečných blan a společně s česnekem je umeleme. V míse je pak smícháme s vejcem, máslem a majoránkou. Nakonec přidáme podle potřeby strouhanku, aby vzniklo játrové těsto. Těsto také osolíme a opepříme. Vytvoříme z něho malé kulaté knedlíčky a necháme je 10 minut odležet.
Když se polévka dovaří, vhazujeme do ní knedlíčky a vaříme je asi 3 až 5 minut, podle jejich velikosti. Když vyplavou na povrch, měly by být uvařené. Když jsou knedlíčky hotové, přilijeme do polévky smetanu, promícháme ji a těsně před varem hrnec stáhneme z plotny. Nakonec do polévky nasypeme nadrobno nasekanou zelenou petržel a ještě ji podle chuti dosolíme.