Kaldoun s játrovými knedlíčky je polévka, která se přesně hodí ke svatomartinským hodům. Než si dáme husu s několika druhy knedlíků a se zelím, dopřejme si pár lžic této oblíbené polévky. (celý recept)
Kaldoun s játrovými knedlíčky je polévka, která se přesně hodí ke svatomartinským hodům. Než si dáme husu s několika druhy knedlíků a se zelím, dopřejme si pár lžic této oblíbené polévky....
V hrnci na másle orestujeme na malé kostičky nakrájenou petržel, mrkev a celer. Po chvíli přidáme i nadrobno nakrájenou cibuli a vše za stálého míchání orestujeme dozlatova.
Nyní přisypeme mouku, promícháme a znovu už jen krátce osmahneme. Vše zalijeme silným kuřecím vývarem a důkladně promícháme. Polévku přivedeme k varu, podle chuti osolíme a opepříme, a při střední teplotě ji zvolna vaříme asi 15 minut.
Mezitím si připravíme játrové knedlíčky. Játra zbavíme přebytečných blan a společně s česnekem je umeleme. V míse je pak smícháme s vejcem, máslem a majoránkou. Nakonec přidáme podle potřeby strouhanku, aby vzniklo játrové těsto. Těsto také osolíme a opepříme. Vytvoříme z něho malé kulaté knedlíčky a necháme je 10 minut odležet.
Když se polévka dovaří, vhazujeme do ní knedlíčky a vaříme je asi 3 až 5 minut, podle jejich velikosti. Když vyplavou na povrch, měly by být uvařené. Když jsou knedlíčky hotové, přilijeme do polévky smetanu, promícháme ji a těsně před varem hrnec stáhneme z plotny. Nakonec do polévky nasypeme nadrobno nasekanou zelenou petržel a ještě ji podle chuti dosolíme.