Kentucké dušené hovězí recept
Kentucké dušené hovězí má podmanivou chuť a osloví každého, kdo má rád hovězí guláše. Je to lákavé jídlo a rozhodně stojí za to ho vyzkoušet.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 1,3 kg hovězí kližky
- 3 brambory
- 3 mrkve
- 1/2 hrnku hovězího vývaru
- 2 hrnky nakrájených rajčat
- 2 stroužky česneku
- 6 snítek čerstvé zelené petrželky
- 1/4 lžičky mletého nového koření
- 3 lžíce rostlinného oleje
- 1/4 lžíce černého mletého pepře
- 1 lžíce worcestrové omáčky
- 1 snítka rozmarýnu
- 1/4 hrnku Kentucky Bourbon
- 1/2 hrnku hladké mouky
- 2 bobkové listy
- 1 lžička soli
- 1/2 lžičky tymiánu
- 2 lžíce rajčatového protlaku
- 3 celerové stonky
- 2 velké žluté cibule
Způsob přípravy
Kentucké dušené hovězí má podmanivou chuť a osloví každého, kdo má rád hovězí guláše. Je to lákavé jídlo a rozhodně stojí za to ho vyzkoušet. Omyjeme a osušíme maso a nakrájíme ho na kostky. Smícháme mouku se solí a mletým pepřem a kostky masa ve směsi obalíme. Necháme v chladnu asi čtvrt hodiny. Do velkého hrnce nalijeme olej, zahřejeme a kostky masa v něm postupně opečeme po všech stranách dohněda. Pak přilijeme bourbon a vše důkladně a ode dna promícháme. Přidáme tymián, bobkový list, rozetřený česnek, rozmarýn, mleté nové koření a nasekanou čerstvou petrželku.
Zalijeme hovězím vývarem a znovu všechno důkladně promícháme. Přivedeme k varu, snížíme teplotu a zvolna za občasného míchání dusíme přikryté pokličkou asi 2 hodiny. Nyní přidáme pokrájená rajčata, nakrájenou mrkev a nadrobno pokrájenou cibuli. Zároveň do hrnce dáme brambory nakrájené na větší kostky, rajčatový protlak, worcestrovou omáčku, pokrájené celerové stonky a promícháme. Vaříme ještě asi 45 minut a jídlo je hotové.