Králík na smetaně recept
Králík na smetaně s houskovým knedlíkem je pochoutka pro labužníky. Připravte toto sváteční jídlo třeba k nedělnímu obědu a věřte, že \"provařeného\" času nebudete litovat.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 1 celý český králík
- 1 velká mrkev
- 1 velká petržel
- 1/2 celeru
- 1 střední cibule
- 200 ml smetany
- 3 bobkové listy
- 5 kuliček černého pepře
- 5 kuliček nového koření
- 400 ml masového vývaru
- 1 lžíce hořčice
- 1 lžíce hladké mouky
- 1 lžíce octa
- 1/2 citronu
- ocet
- sůl
Způsob přípravy
Do pekáče položíme očištěného králíka, posypeme ho nakrájenou mrkví, petrželí, cibulí a celerem, přidáme pepř, bobkový list a nové koření. Pekáč uložíme na několik hodin do chladna.
Troubu předehřejeme na 180 stupňů. Králíka na pekáči podlijeme trochou vývaru, pekáč vložíme do předehřáté trouby a pečeme dokud maso nezměkne. Počítejme přibližně s 60 minutami, podle jeho velikosti. Během této doby ho pravidelně podle potřeby podléváme vývarem.
Po upečení králíka přendáme do čistého pekáče, přikryjeme ho víkem a uložíme do trouby aby nevychladl. Upečenou zeleninu i s kořením a zbytkem vývaru přendáme do kastrolu, přidáme hořčici, trochu nastrouhané citronové kůry a citronovou šťávu. Mouku rozmícháme ve smetaně a spolu se zbylým vývarem přidáme do kastrolu, vše přivedeme k varu a za občasného míchání zvolna vaříme asi 30 minut do zhoustnutí.
Pak odstraníme z omáčky celé koření a tyčovým mixérem zeleninu rozmixujeme. Hotovou omáčku podle chuti dochutíme solí a octem a úplně nakonec do ní vložíme naporcovaného králíka. Fotografie: Wikimedia.org