recepty

Krůta s kaštanovou nádivkou


Křehká a šťavnatá krůta s nádivkou z jedlých kaštanů je chloubou každé sváteční tabule. Připravte si doma tuto delikatesu s francouzskou nádivkou...
(celý recept)

Křehká a šťavnatá krůta s nádivkou z jedlých kaštanů je chloubou každé sváteční tabule. Připravte si doma tuto delikatesu s francouzskou nádivkou....

Ingredience receptu

  • 1 krůta o váze cca 6 kg
  • 180 g změklého másla
  • 230 g co nejlibovější anglické slaniny
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • Šťáva:
  • 2 lžíce hladké mouky
  • vývar z krůtích drobů
  • Nádivka:
  • drůbky z krůty nebo asi 300 g kuřecích srdíček a jater
  • 4 jemně nakrájené šalotky
  • 2 jemně nakrájené řapíky celeru
  • 200 g vařených a nakrájených kaštanů
  • kůrky ze 2 bochníků bílého toustového chleba
  • 6 vajec
  • 50 g másla
  • 100 ml mléka
  • 200 ml armagnaku
  • sůl a černý pepř
  • svazek nakrájených bylinek (šalvěj, tymián apod.)

Způsob přípravy

Nádivka: Kůrky drobně nakrájejte a orestujeme na kousku másla. Pak je na chvilku namočíme do mléka. Na másle si orestujeme dozlatova šalotku a celer. Přidáme nakrájené drůbky, kaštany, sůl, pepř a vše pěkně podustíme, dokud není maso měkké. Vše necháme trochu vychladnout a poté přidáme chléb, vejce, bylinky a armagnac.

Krůta: S hotovou nádivkou je nejlepší pracovat rukama. Kůži okolo krku krůty uvolněte prsty a vytvořte jimi jakousi kapsu. Rozetřete trochu nádivky pod kůži a kůži zase pečlivě přehrňte, aby nádivka při pečení nevybíhala.

Zbylou kaštanovou nádivku vložte do břišní dutiny a lžící ji lehce upěchujeme. Nepřežeňte to s množstvím ať nádivka při pečení nevybíhá! Nadívá se mimo jiné proto, že maso je pak zevnitř vláčnější a šťavnatější, než kdyby se krůta pekla ‚jen tak‘. Zbude-li vám nějaká nádivka, rozetřete ji do pekáčku a pečte asi půl hodiny.

Velký pekáč vyložíme alobalem; použijeme dva, jeden na šířku pekáče, druhý na délku. Musí být tak dlouhé, abyste do nich krůtu pohodlně zabalili. Položte krůtu na záda a pořádně ji promasírujte změklým máslem, zvláště stehenní kosti. Osolte, opepřete. Troubu předehřejte na 220 °C.

Zabalenou krůtu vložíme do trouby a pečeme 40 minut při 220°C. Potom teplotu snížíme na 170° a zvolna pečte 3 až 3½ hodiny. Nakonec sundáme alobal teplotu zvýšíme na 200 ° a pečte ještě půl hodiny. Krůtu nechte půl hodiny stát. Nakonec šťávu slejeme a zaprášíme moukou, vešleháme vývar a vaříme dohusta. Osolte a opepřete.


  • Kuchař: Adéla S.
  • Publikováno:

Kategorie: Drůbeží

Sdílejte recept s přáteli!

Přidat komentář


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Další recepty na Krůta s kaštanovou nádivkou.
Nebo hledejte podobné podle části názvu krůta kaštanovou nádivkou .
Hledat podobné recepty na internetu jako Krůta s kaštanovou nádivkou

Naši partneři