Kukuřičné lívance recept

Lukáš Svítil

Hodnocení obsahu
Sdílejte obsah s přáteli

Doba vaření30 minPočet porcí4 porce

Kukuřičné lívance jsou skvělou svačinou už pro děti batolecího věku, ale díky přidaným ingrediencím se hodí i například pro dospělou návštěvu. Nejlepší variantu představují zeleninové lívance s menším množstvím vajíčka a mouky, které jsou potřebné k jejich vzájemnému spojení. Chuť by měla spočívat v zelenině a ne v mouce. Zároveň platí, že na nich oceňujeme jednoduchost. To znamená, že směs na lívance byste měli udělat v jedné míse. Už po pár pokusech zjistíte, že lívance jsou úplně jednoduchý recept, který budete časem spontánně variovat. Kukuřičné lívance jsou ve výsledku křupavé jako toast a ze stolu zmizí dřív, než začne večeře. Krásně voní.

Tyto lívance reprezentují klasický americký styl. To znamená s pažitkou, jarní cibulkou a čedarem. Můžete do nich přidat i trochu majonézy, když je neděláte na pánvi, ale třeba ve fritéze. Zde je pár tipů pro inspiraci.

Do těsta zapracujte limetkovou kůru a použijte místo čedaru sýr cotija, což je lehký mexický sýr vyrobený z kravského mléka. Místo jarní cibulky použijte koriandr. Nakonec nasypte trochu chilli prášku a zalijte zakysanou smetanou.

Rozšlehejte 2 až 3 čajové lžičky bílé miso pasty do vajíčka a přidejte místo sýra pórek. A k tomu smíchejte přiměřené množství tatarky tak, jak vám to nejvíce vyhovuje, se sriracha omáčkou. Chutě musí být vždy v rovnováze.

Vykašlete se na jarní cibulku. Jako bylinku použijte petržel, na sýr dejte spoustu mletého černého pepře a ostré pecorino.

Zkuste čtvrt šálku mleté červené cibule místo jarní cibulky, koriandr místo pažitky, potom přidejte ještě 1 čajovou lžičku mletého koriandru a kmínu, čtvrt čajové lžičky mleté kurkumy a kajenského pepře nebo jiné pálivé dobroty. Zjemněte bílým jogurtem.


Porce je zhruba na 24 kousků. Podávejte se zeleným salátem nebo jako přílohu, což mohou být i nezdravá jídla, jako jsou grilované kuře, klobása nebo vepřové kotlety. Kukuřičné lívance jsou ale dobré i jen tak, třeba na snídani s vejcem.
(celý recept)

Ingredience receptu

  • 6 kukuřičným klasů (3 šálky kukuřice)
  • 4 jarní cibulky, bílé i zelené, jemně nasekané
  • 0,5 šálku nasekaných bylinek dle vašeho výběru (v tomto receptu je použitá pažitka)
  • 1 šálek nastrouhaného čedaru
  • 0,75 čajové lžičky soli a další podle chuti
  • čerstvě mletý pepř
  • 4 velká vejce
  • 1 šálek univerzální mouky
  • olivový nebo řepkový olej


Způsob přípravy

Stonek kukuřice postavte do velké mísy a ostrým nožem seškrábejte zrnka. Opakujte se zbývajícími klasy. Mělo vy vám to dát o něco méně než 3 šálky kukuřice.

Přidejte jarní cibulku, bylinky, sýr a mletý černý pepř. Rovnoměrně promíchejte. Možná zjistíte, že potřebujete více soli a pepře. Přidejte vejce a vidličkou nebo lžící míchejte, dokud se všechna kukuřice důkladně neobalí.

Přidejte 1 šálek mouky a důkladně promíchejte. Směs by v tomto okamžiku mohla vypadat jako vaječný salát, abyste měli představu, jak by to celé mělo být. Když uděláte kopeček, měl by držet svůj tvar. Pokud tomu tak není, přidejte mouku.

Na velké pánvi rozehřejte na středním plameni 2 až 3 lžíce oleje. Jakmile je horký a třpytivý, dejte na něj první kopeček těsta z kukuřičných lusků. Potom jej jemně stiskněte, abyste vytvořili placku. Smažte dozlatova.

Vyndejte na papírovou utěrku, nechte okapat a ochutnejte. Bude-li vám něco chybět, přidejte to do těsta a všechno těsto stejným způsobem usmažte.

Lívance se dobře uchovávají v ledničce a vydrží až 3 dny. Můžete je i zamrazit a znovu rozehřát v troubě. Dobrou chuť!


Přidat komentář

Pro přidání komentáře k Kukuřičné lívance recept, je nutné být přihlášený(á)/zaregistrovaný(á).


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Další recepty na Kukuřičné lívance.
Nebo hledejte podobné podle části názvu kukuřičné lívance .
Hledat podobné recepty na internetu jako Kukuřičné lívance

Kde najít informace



×