Jihočeská kulajda je typická krajová bílá polévka. Protože je sytá a hustá, nahradí klidně celé jídlo, třeba letní večeři. (celý recept)
Jihočeská kulajda je typická krajová bílá polévka. Protože je sytá a hustá, nahradí klidně celé jídlo, třeba letní večeři.
Omyté a oloupané brambory nakrájíme na kostičky a společně s nakrájenými...
Jihočeská kulajda je typická krajová bílá polévka. Protože je sytá a hustá, nahradí klidně celé jídlo, třeba letní večeři.
Omyté a oloupané brambory nakrájíme na kostičky a společně s nakrájenými houbami je povaříme v osolené vodě, do které jsme přidali bobkový list, nové koření, pepř a kmín. Když brambory změknou, zavaříme do polévky smetanu rozkvedlanou s hladkou moukou.
Za stálého míchání ještě chvíli provaříme.
Podle chuti kulajdu okyselíme octem, přidáme nasekaný kopr a osolíme. Nakonec rozklepneme vejce a zlehka je ponoříme do polévky. Při mírném varu je povaříme asi 2 minuty a po odstranění hrnce z plotny necháme ještě 5 minut dojít.
Polévku můžeme podávat s čerstvým pečivem.