recepty

Kulajda


Jihočeská kulajda je typická krajová bílá polévka. Protože je sytá a hustá, nahradí klidně celé jídlo, třeba letní večeři...
(celý recept)

Jihočeská kulajda je typická krajová bílá polévka. Protože je sytá a hustá, nahradí klidně celé jídlo, třeba letní večeři. Omyté a oloupané brambory nakrájíme na kostičky a společně s nakrájenými...
Sdílejte obsah s přáteli
Doba vaření45 minPočet porcí4 porce


Ingredience receptu

  • 200 g zakysané smetany
  • 6 brambor
  • 150 g čerstvých hub
  • 3 vejce
  • 2 lžíce octa
  • 2 bobkové listy
  • špetka kmínu
  • 3 kuličky nového koření
  • 50 g nasekaného čerstvého kopru
  • sůl
  • 1 lžíce hladké mouky
  • mletý černý pepř

Způsob přípravy

Jihočeská kulajda je typická krajová bílá polévka. Protože je sytá a hustá, nahradí klidně celé jídlo, třeba letní večeři. Omyté a oloupané brambory nakrájíme na kostičky a společně s nakrájenými houbami je povaříme v osolené vodě, do které jsme přidali bobkový list, nové koření, pepř a kmín. Když brambory změknou, zavaříme do polévky smetanu rozkvedlanou s hladkou moukou. Za stálého míchání ještě chvíli provaříme. Podle chuti kulajdu okyselíme octem, přidáme nasekaný kopr a osolíme. Nakonec rozklepneme vejce a zlehka je ponoříme do polévky. Při mírném varu je povaříme asi 2 minuty a po odstranění hrnce z plotny necháme ještě 5 minut dojít. Polévku můžeme podávat s čerstvým pečivem.


  • Kuchař: Redakce
  • Publikováno:

Kategorie: Polévky

Sdílejte recept s přáteli!

Přidat komentář


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Další recepty na Kulajda.
Hledat podobné recepty na internetu jako Kulajda

Naši partneři