Nabídka
Přidej
recepty

Kuřecí polévka s pórkem a rýží


Snad nikdo z vás není nemocný, snad se doma „jenom“ nudíte kvůli karanténě nebo kvůli nějakému směšnému fitness videu.

Snad nikdo z vás není nemocný, snad se doma „jenom“ nudíte kvůli karanténě nebo kvůli nějakému směšnému fitness videu. Možná v těch chvílích pořádně prohlédnete útroby ledničky a mrazáku, protože věci...

Možná v těch chvílích pořádně prohlédnete útroby ledničky a mrazáku, protože věci v nich zabírají hodně místa. A najdete v nich zapomenutý zamrazený kuřecí vývar. Večeře je vyřešena. Asi znáte několik receptů na domácí kuřecí polévku. V dnešní poklidné době se možná k těmto klasickým receptům vrátíte a připravíte si polévku z domácích surovin, co najdete. Jakmile doma najdete suroviny pro to, co potřebujete, věci naberou rychlý spád. Recept na kuřecí polévku je velmi nenáročný na čas. Použít můžete jakoukoliv rýži, kterou máte doma ve spíži. A do toho silná a skvělá chuť pórku, který je někde na půl cesty mezi „zelenou“ zeleninou a cibulí, což znamená, že plní povinnosti na dvou frontách. Určitě doma máte také trochu česneku, menší mrkev nebo kousek celeru. Krásně vám to provoní kuřecí vývar. Do něho vložte vykostěná kuřecí stehna bez kůže, povařte, až změknou. Vyndejte je, uvařte rýži, oberte kuřecí kost od masa, to vraťte do hrnce s vývarem a máte hotovo. Jenže uvařit kuře, pórek (a další zeleninu) a rýži není bůhvíjaká hitparáda. Chce to něco dynamičtějšího. Sůl a pepř jsou ideální, když se snažíte probudit chutě v receptu. Každým okořeněním jste blíž k hrnci polévky s opravdovou robustní chutí. Dokončovací práce na kuřecím vývaru také mají svoje místo v přípravě. Hlavní roli hrají především bylinky podle vašeho výběru – petržel, pažitka, kopr, nebo klidně všechny tři. Několik vloček nakrájené feferonky, citronová kůra, nebo pokud chcete i džus. Někdo do kuřecího vývaru dává kopeček harrisy. I když doma najdete surovinu, kterou jsme zde neuvedli, nebojte se ji na kuřecí polévku použít. Pokud si myslíte, že kuřecí polévka už nebude kuřecí polévka, tak na to kašlete. Bude-li vám chutnat, nic na tom nezmění ani pojmenování pokrmu. Někdo tomu říká „rustikální útulnost chutí“. Kuřecí vývar z obchodu bývá velmi chuťově nevyvážený. Mnoho z nich chutná silně po kuřecím mase. Asi v pořádku, ale kuřecí nudlová polévka by měla chutnat reálně podle surovin, které jste do receptu dali. Žádná chuť nesmí být diskriminovaná a žádná nesmí vyčnívat. A jediným způsobem, jak toho dosáhnout, je udělat si kuřecí vývar svůj vlastní. Nezoufejte, i když doma nemáte 3 kila čerstvých kuřecích křídel, nebo zrovna nemáte vykostěné kuře, protože vývar lze uvařit i z věcí, do nichž byste to netipovali. Použít můžete jakýkoliv kousek masa, který doma najdete. Přidejte nakrájenou cibuli, česnek, bobkový list, mrkev, celer a pepř a za 45 minut máte bez námahy lepší vývar než ten nejlepší, který koupíte v obchodě.
(celý recept)

Ingredience receptu

  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 nebo 3 velké pórky nakrájené na tenké plátky
  • 1 celer nakrájený na tenké plátky
  • 1 mrkev nakrájená na tenké plátky
  • 2 velké stroužky česneku, jemně nasekaný
  • 1 l kuřecího vývaru, nejlépe domácího
  • 0,5 litru vody
  • 0,5 kilo kuřecích stehen bez kůže
  • 0,5 šálku dlouhozrnné rýže
  • velká hrst nasekaných bylinek
  • citronová šťáva a kůra

Způsob přípravy

Rozehřejte olivový olej na středně velkém plameni v 4 až 5 litrovém hrnci.

Přidejte pórek, celer a mrkev. Vařte, dokud zelenina trochu nezměkne. Přidejte česnek a vařte ještě jednu minutu.

Přidejte vývar, vodu a kuřecí stehna. Osolte, nejméně 2 až 3 čajovými lžičkami. Přidejte hodně mletého pepře a přiveďte k varu.

Snižte teplotu na středně nízkou úroveň, přikryjte pokličkou a vařte nejméně 15 minut, dokud kuře není velmi jemné a uvařené.

Vyjměte kuře kleštěmi, položte na prkénko. Přidejte rýži a na mírném ohni přikryté pokličkou vařte dalších 15 minut, dokud rýže nezměkne.

Oberte kuře a vraťte jej do polévky. Okořeňte podle chuti. Na talíři dochuťte bylinkami, citronovou kůrou nebo vločkami nakrájené feferonky.


  • Kuchař: Lukáš Svítil
  • Publikováno:

Kategorie: Polévky

Sdílejte recept s přáteli!

Přidat komentář


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Nebo hledejte podobné podle části názvu kuřecí polévka pórkem rýží .
Hledat podobné recepty na internetu jako Kuřecí polévka s pórkem a rýží

Naši partneři