Kvašáky recept
Kvašáky jsou pikantní a rychlou variantou nakládaných okurek. Použijte na ně přerostlé okurky nakládačky.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 1 kg okurek
- čerstvý kopr
- mořská sůl (2,5 lžíce na 1 l vody)
- vinné listy
Způsob přípravy
Do velké zavařovací sklenice naskládáme na dno čerstvé snítky kopru a vinné listy. Na to položíme vrstvu dobře omytých okurek, propíchaných na několika místech vidličkou. Na okurky znovu položíme vrstvu z kopru a vinných listů.
Takto vše vrstvíme až je sklenice plná. Vrchní vrstvu tvoří kopr a vinné listy. Pak do sklenice nalijeme vlažnou osolenou vodu tak, aby vše bylo ponořené.
Sklenici přikryjeme víkem, ne však příliš těsně, a necháme ji stát na teplém místě asi 8 dní. Pak již kvašáky uložíme do chladna a můžeme je konzumovat.