Nejrychlejší je příprava v troubě. Plech si vyložíme pečícím papírem. Předehřejeme si troubu na 180 °C.
Použijeme zeleninu, kterou máme právě po ruce. To samé platí i o koření.
Zeleninu si opláchneme a zbavíme slupky. Na prkénku si ji pokrájíme (nebo rozstrouháme) na slabá kolečka nebo dlouhé pláty. Podle druhu zeleniny.
Do větší mísy si nalijeme olej a přisypeme koření, podle naší fantazie a chuti. Vše promícháme.
Zeleninu si do směsi lehce ponoříme. Nebo je druhá varianta, že zeleninu poklademe na pečící papír, lehce zakápneme olejem a okořeníme.
Plech vložíme do trouby a pečeme zhruba čtvrt hodiny . Čas je pouze orientační, záleží na druhu zeleniny a tloušťce.
Mezi tím, si připravíme dip. Zakysanou smetanu si trochu osladíme, opepříme, přisypeme pokrájenou pažitku a okořeníme sladkou paprikou.
Hotové, upečené zeleninové chipsy osolíme a vychutnáváme.
Zeleninu můžeme uskladnit v uzavíratelné nádobě (neosolenou!) Osolíme až při servírování.