Lahodné zeleninové chipsy recept
Zeleninové chipsy vám zpříjemní večer. Příprava je rychlá a ocení je děti i dospělí. Udělejte si k nim dip ze zakysané smetany.
(celý recept)
Ingredience receptu
- olej - např. řepkový, olivový
- sůl - např. kouřová, s bylinkami nebo mořská
- koření - např.čubrica, grilovací koření, černý pepř mletý,
- uzená paprika - sladká apod.
- celer
- menší cuketa
- mrkev¨
- bílá nebo červená ředkvička
- batáty
- červená řepa - např.kulatá nebo oválná
- na dip:
- zakysaná smetana
- cukr - krupice
- pažitka
- sladká paprika - mletá
- černý pepř - mletý
Způsob přípravy
Nejrychlejší je příprava v troubě. Plech si vyložíme pečícím papírem. Předehřejeme si troubu na 180 °C.
Použijeme zeleninu, kterou máme právě po ruce. To samé platí i o koření.
Zeleninu si opláchneme a zbavíme slupky. Na prkénku si ji pokrájíme (nebo rozstrouháme) na slabá kolečka nebo dlouhé pláty. Podle druhu zeleniny.
Do větší mísy si nalijeme olej a přisypeme koření, podle naší fantazie a chuti. Vše promícháme. Zeleninu si do směsi lehce ponoříme. Nebo je druhá varianta, že zeleninu poklademe na pečící papír, lehce zakápneme olejem a okořeníme.
Plech vložíme do trouby a pečeme zhruba čtvrt hodiny . Čas je pouze orientační, záleží na druhu zeleniny a tloušťce. Mezi tím, si připravíme dip. Zakysanou smetanu si trochu osladíme, opepříme, přisypeme pokrájenou pažitku a okořeníme sladkou paprikou. Hotové, upečené zeleninové chipsy osolíme a vychutnáváme. Zeleninu můžeme uskladnit v uzavíratelné nádobě (neosolenou!) Osolíme až při servírování.