Pravé lasagne se připravují s bešamelovou a boloňskou omáčkou, ale tuto italskou lahůdku lze připravit v mnoha variacích, i vegetariánských. Lasagne jsou široké těstoviny, které si můžete připravit doma, ale mnohem snadnější je sáhnout po těch z obchodu. Jen je třeba si pečlivě přečíst návod, protože některé lazaně se musí předem uvařit v horké vodě. (celý recept)
Pravé lasagne se připravují s bešamelovou a boloňskou omáčkou, ale tuto italskou lahůdku lze připravit v mnoha variacích, i vegetariánských. Lasagne jsou široké těstoviny, které si můžete připravit do...
Omáčku s masem připravíme tak, že na oleji osmažíme nadrobno nakrájenou cibuli a prolisovaný česnek. Vmícháme maso, pár minut restujeme a pak přidáme rajčata, protlak, víno, bazalku sůl, pepř a necháme asi 20 - 25 minut provařit.
Základem sýrové omáčky je bešamel. Máslo proto rozpustíme v hrnci, vmícháme mouku a necháme asi minutu až dvě osmažit. Postupně přiléváme teplejší mléko a za stálého míchání přivedeme k varu. Když omáčka začne tuhnout, přisypeme muškátový oříšek, hrnec stáhneme z plotny a přisypeme nastrouhaný sýr. Omáčku mícháme tak dlouho dokud se sýr nerozpustí.
Troubu předehřejeme na 180°C a připravíme si pekáček. Nyní budeme vrstvit nejprve omáčku s masem, na ni sýrovou omáčku, pak lasagne a tento postup opakujeme až do vyčerpání zásob. Je ale třeba myslet na to, že horní vrstvu musí tvořit boloňská a sýrová omáčka.
Kdo má rád křupavou sýrovou krustu, ten může horní vrstvu omáčky navíc posypat nastrouhaným sýrem typu parmezán.