Perníčky mají své místo v české kuchyni. Po upečení se vláčné perníčky mohou zdobit polevou. Používají i jako ozdoby na stromeček. Stačí před pečením udělat špejlí do perníku dírku.
(celý recept)
Perníčky mají své místo v české kuchyni. Po upečení se vláčné perníčky mohou zdobit polevou. Používají i jako ozdoby na stromeček. Stačí před pečením udělat špejlí do perníku dírku.
...
1 kávová lžička šťáva z citrónu (na ochucení polevy)
0,1 kg med – např. lesní
0,65 kg mouka – hladká
1 kávová lžička jedlá soda
0,15 kg cukr – moučkový (na polevu na ozdobení)
1 ks kypřicí prášek do perníku
¼ kg cukr - moučkový
50 g kvalitní sádlo
Způsob přípravy
Sypké suroviny promícháme, spolu s kořením. Zvlášť necháme suroviny na polevu. Vmícháme sádlo. Přidáme vajíčka. Nandáme med. Prohněteme, nejlépe rukama.
Zabalené těsto uskladníme na pár hodin v chladničce.
Potom ho rozválíme na vále a vykrajovátky vykrojíme. Pečeme na plechu vyložené pečícím papírem, zhruba čtvrt hodiny.
Po vyndání z trouby, mašlovačkou potřeme perníčky, vyšlehaným vejcem. Budou se pěkně lesknout.
Během pečení si připravíme polevu např. bílou. Metličkou vyšleháme šťávu z citrónu s moučkovým cukrem a jedním bílkem.
Poleva by se měla lehce táhnout. Hustotu upravíme cukrem nebo naředíme šťávou z citrónu.