Losos teriyaki s pak choi a sezamem recept
Skvělá kombinace sladkého chilli, medu, sezamového oleje a rybí omáčky vás doslova omámí. Toto jídlo připravíte za několik málo minut, a proto se skvěle hodí ve chvíli kdy nemáte času nazbyt.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 2 filety z lososa bez kůže
- 1 polévkové lžíce sladké chilli omáčky
- 1 polévková lžíce medu
- 1 lžička sezamového oleje
- 1 polévková lžíce mirinu
- 2 lžíce sójové omáčky
- 2 lžičky jemně nastrouhaného zázvoru
- hnědá rýže nebo nudle k podávání (volitelně)
- Pro pak choi:
- 2 velké pak choi
- 2 lžičky rostlinného oleje
- 2 lžičky sezamového oleje
- 3 stroužky česneku, strouhané
- 75 ml rybího nebo zeleninového vývaru
- 2 lžičky opečených sezamových semínek na posypání
Způsob přípravy
Předehřejte si troubu na 200 C - 180 C a vložte 2 filety z lososa bez kůže do mělké zapékací misky.
Smíchejte 1 lžíci sladké chilli omáčky, 1 lžíci medu, 1 lžičku sezamového oleje, 1 lžíci mirinu, 2 lžíce sójové omáčky a 2 lžičky jemně nastrouhaného zázvoru v malé misce a nalijte na lososa, aby byly filety úplně zalité. Vložte do trouby a pečte 10 minut.
Mezitím si připravíme pak choi. Odkrojte konec a otrhejte jednotlivé lístky.
Ve wok pánvi zahřejte 2 lžičky rostlinného oleje a 2 lžičky sezamového oleje, přidejte 3 strouhané stroužky česneku a krátce restujte, aby změkly.
Přidejte pak choi a smažte, dokud listy nezačnou vadnout. Nalijte 75 ml rybího nebo zeleninového vývaru, zakryjte pánev a nechte dusit po dobu 5 minut - cíl je mít pak choi jemné, ale stále trochu křupavé.
Pak choi podávejte v mělkých miskách, navrch s lososem. Posypejte 2 lžičky opečeného sezamových semínek a podávejte s hnědou rýží nebo nudlemi, pokud chcete.