Mátový sirup recept
Mátový sirup použijete v létě k přípravě limonád, v zimě zase do čaje pro zahřátí. Máta je velmi prospěšná našemu trávení, a také má příznivý vliv na horní cesty dýchací, když se použije jako kloktadlo.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 25 stonků máty s listy
- 1 kg cukru krupice
- 2 l vody
- 1 citron
Způsob přípravy
Ve vodě rozmícháme cukr a přivedeme ji k varu. Pak přidáme oprané a pokrájené lístky máty a 3 minut je povaříme. Pak hrnec odstavíme z plotny a necháme ho přikrytý poklicí stát 3 hodiny. Občas obsah hrnce promícháme.
Po této době vše přecedíme přes hustý cedník a čistý sirup znovu přivedeme téměř k varu. Pak do sirupu přidáme citronovou šťávu, promícháme ho a hned plníme do čistých lahví.
Uzavřené lahve uchováváme na tmavém a chladném místě.