Mazanec, neboli velikonoční bochánek se připravuje většinou o jarních svátcích ze sladkého kynutého těsta. Je to klasické oblíbené české pečivo, vláčné a voňavé. (celý recept)
Mazanec, neboli velikonoční bochánek se připravuje většinou o jarních svátcích ze sladkého kynutého těsta. Je to klasické oblíbené české pečivo, vláčné a voňavé.
Z droždí, špetky cukru, vlažného ml...
Mazanec, neboli velikonoční bochánek se připravuje většinou o jarních svátcích ze sladkého kynutého těsta. Je to klasické oblíbené české pečivo, vláčné a voňavé.
Z droždí, špetky cukru, vlažného mléka a dvou lžic mouky připravíme kvásek a necháme ho v teple. Mezitím než vzejde, namočíme rozinky do rumu a ve velké míse důkladně smícháme mouku s cukrem, vanilkovým cukrem, nastrouhanou citronovou kůrou, anýzem, muškátovým květem a špetkou soli.
Do směsi přidáme vzešlý kvásek, rozinky v rumu, polovinu nasekaných mandlí, žloutky a rozpuštěné máslo. Těsto musíme důkladně zpracovat, nejprve v míse a pak ještě na vále.
Potom těsto poprášíme moukou, vložíme do čisté mísy a necháme ho přikryté utěrkou kynout 2 hodiny.
Dvakrát ho během této doby promícháme vařečkou, aby se do něj dostalo více vzduchu.
Z vykynutého a znovu prohněteného těsta vytvoříme 2 bochánky, položíme je na plech s pečícím papírem a necháme ještě chvíli nakynout. Pak bochánky potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme zbytkem nasekaných mandlí a vložíme do trouby předehřáté na 220 stupňů.
Po deseti minutách pečení snížíme teplotu na 150 stupňů a zvolna dopékáme. Před koncem píchneme do středu mazance špejlí, pokud se na ni těsto nepřilepí, je mazanec hotový. Upečený mazanec potřeme rozpuštěným máslem a necháme vychladnout.