recepty

Mazanec


Mazanec, neboli velikonoční bochánek se připravuje většinou o jarních svátcích ze sladkého kynutého těsta. Je to klasické oblíbené české pečivo, vláčné a voňavé...
(celý recept)

Mazanec, neboli velikonoční bochánek se připravuje většinou o jarních svátcích ze sladkého kynutého těsta. Je to klasické oblíbené české pečivo, vláčné a voňavé. Z droždí, špetky cukru, vlažného ml...
Sdílejte obsah s přáteli
Doba vaření180 minPočet porcí8 porcí


Ingredience receptu

  • 3 žloutky
  • 100 g cukru krupice
  • ½ sáčku vanilkového cukru
  • 500 g polohrubé mouky
  • citronová kůra z 1 citronu
  • 150 g másla
  • 50 g oloupaných mandlí
  • 200 ml vlažného mléka
  • 50 g rozinek
  • 1 lžíce rumu
  • 1 čerstvé droždí
  • sůl
  • špetku muškátového květu
  • špetku mletého anýzu
  • 1 celé vejce

Způsob přípravy

Mazanec, neboli velikonoční bochánek se připravuje většinou o jarních svátcích ze sladkého kynutého těsta. Je to klasické oblíbené české pečivo, vláčné a voňavé. Z droždí, špetky cukru, vlažného mléka a dvou lžic mouky připravíme kvásek a necháme ho v teple. Mezitím než vzejde, namočíme rozinky do rumu a ve velké míse důkladně smícháme mouku s cukrem, vanilkovým cukrem, nastrouhanou citronovou kůrou, anýzem, muškátovým květem a špetkou soli. Do směsi přidáme vzešlý kvásek, rozinky v rumu, polovinu nasekaných mandlí, žloutky a rozpuštěné máslo. Těsto musíme důkladně zpracovat, nejprve v míse a pak ještě na vále. Potom těsto poprášíme moukou, vložíme do čisté mísy a necháme ho přikryté utěrkou kynout 2 hodiny. Dvakrát ho během této doby promícháme vařečkou, aby se do něj dostalo více vzduchu. Z vykynutého a znovu prohněteného těsta vytvoříme 2 bochánky, položíme je na plech s pečícím papírem a necháme ještě chvíli nakynout. Pak bochánky potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme zbytkem nasekaných mandlí a vložíme do trouby předehřáté na 220 stupňů. Po deseti minutách pečení snížíme teplotu na 150 stupňů a zvolna dopékáme. Před koncem píchneme do středu mazance špejlí, pokud se na ni těsto nepřilepí, je mazanec hotový. Upečený mazanec potřeme rozpuštěným máslem a necháme vychladnout.


  • Kuchař: Redakce
  • Publikováno:

Kategorie: Pečivo

Sdílejte recept s přáteli!

Přidat komentář


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Další recepty na Mazanec.
Hledat podobné recepty na internetu jako Mazanec

Naši partneři