Meruňkový koláč s drobenkou recept
Meruňky jsou skvělé ovoce, velmi prospěšné pro lidské zdraví. Podporují činnost střev, zlepšují zrak a zvyšují imunitu. V koláči navíc chutnají prostě báječně.
(celý recept)
Ingredience receptu
- Těsto:
- 300 g hladké mouky
- 60 g moučkového cukru
- 50 g másla
- 20 g droždí
- 100 ml mléka
- 1 vejce
- špetka soli
- Náplň:
- 1 vejce
- 250 g měkkého tvarohu
- 200 g meruněk
- 150 g moučkového cukru
- 1 vanilkový cukr
- Žmolenka:
- 60 g krupicového cukru
- 80 g polohrubé mouky
- 50 g másla
- 1 vanilkový cukr
Způsob přípravy
V míse rozdrobíme droždí, přidáme lžičku krupicového cukru, 50 ml vlažného mléka a umícháme kvásek. Mísu zakryjeme čistou utěrkou a kvásku dáme asi 10 - 15 minut čas, aby vzešel. V jiné nádobě utřeme změklé máslo s moučkovým cukrem a vajíčkem. Přidáme mouku, sůl, zbylé vlažné mléko a nakonec vzešlý kvásek. Vše pečlivě promícháme.
Těsto zakryjeme utěrkou a necháme asi hodinu kynout. Poté ho vyklopíme na pomoučenou podložku a rozválíme. Připravíme si kulatou dortovou formu, její dno vyložíme pečícím papírem a těsto do ní rozprostřeme. Opět ho zakryjeme utěrkou a necháme chvíli kynout.
Nyní je čas na přípravu náplně. V míse smícháme tvaroh, vejce, vanilkový i moučkový cukr. Náplní potřeme celou vrchní plochu koláče a poklademe ji rozpůlenými meruňkami.
Koláč nakonec posypeme žmolenkou, kterou vyrobíme ze změklého másla, mouky, krupicového a vanilkového cukru. Troubu předehřejeme na 180°C a koláč pečeme přibližně 30 minut.