recepty

Musaka


Tradiční zapékané jídlo z Balkánu a Blízkého Východu. Vyzkoušejte tuto řeckou variantu se zapečeným lilkem rajčaty a zalité bešamelovou omáčkou. Musaka se také někdy zapéká s plátky brambor, v každé oblasti ve varianty různí...
(celý recept)

Tradiční zapékané jídlo z Balkánu a Blízkého Východu. Vyzkoušejte tuto řeckou variantu se zapečeným lilkem rajčaty a zalité bešamelovou omáčkou. Musaka se také někdy zapéká s plátky brambor, v každé o...

Ingredience receptu

  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 cibule, nakrájená nadrobno
  • 1 mrkev, nastrouhaná
  • 1 petržel, nastrouhaná
  • 1-2 stroužky česneku, drcené
  • 500 g mletého hovězího masa
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • 1/2 lžíce sušeného oregana
  • 500 g brambor, oloupaných a nakrájených na kostky
  • 1 lilek, nakrájený na kostky
  • 1x 400 g konzerva drcených rajčat
  • Krusta:
  • 500 g jogurtu řeckého typu
  • 2–3 vejce
  • hrst nasekané hladkolisté petrželky
  • 150 g sýra feta, rozdrobeného (nebo jiného sýra dle chuti, např. eidam či čedar)
  • špetka muškátového oříšku

Způsob přípravy

V širším hrnci opékejte na oleji dosklovita cibuli. Přidejte mrkev, petržel a česnek a krátce opečte. Pak přidejte mleté maso, opékejte ještě 5 minut a vařečkou rozbíjejte hrudky masa na menší kousky. Směs osolte, opepřete, přidejte oregano a vmíchejte brambory a lilek. Přilijte drcená rajčata, do prázdné konzervy nalijte vodu a přidejte ji také do hrnce. Promíchejte a vařte 15–20 minut, aby brambory téměř změkly.

Připravenou směs vlijte do pekáčku. Troubu předehřejte na 200°C.

Jogurt prošlehejte s vejci, petrželkou, fetou a strouhaným muškátovým oříškem. Rovnoměrně přelijte přes masovou směs a dejte zapéct na 15–20 minut do trouby.


  • Kuchař: Adéla S.
  • Publikováno:

Kategorie: Hovězí

Sdílejte recept s přáteli!

Přidat komentář


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Další recepty na Musaka.
Hledat podobné recepty na internetu jako Musaka

Naši partneři