Nakládaný zelný salát recept
Nakládaný zelný salát nám vydrží v ledničce i týden. Je to pikantní příloha třeba k masu, ale hlavně vitamínová bomba, která nám velmi prospěje.
(celý recept)
Ingredience receptu
- nálev:
- 1,5 hrnku vody
- 1 až 2 lžíce soli
- 1,5 hrnku bílého octa
- 1/2 lžičky celerového semínka
- 1/3 hrnku cukru krupice
- salát:
- 1 menší zelná hlávka (bílé zelí)
- 1 mrkev
- 1 červená paprika
- 1 okurka na nakládání
Způsob přípravy
Nakládaný zelný salát nám vydrží v ledničce i týden. Je to pikantní příloha třeba k masu, ale hlavně vitamínová bomba, která nám velmi prospěje. Zelí očistíme, rozkrojíme, odstraníme košťál a nakrájíme ho na tenké nudličky. Stejně tak očistíme a nakrájíme i okurku, mrkev a papriku. Všechnu zeleninu nasypeme do velké skleněné nebo keramické nádoby a promícháme.
Všechny přísady na nálev nalijeme do misky a promícháme je. Mícháme tak dlouho, až se cukr a sůl úplně rozpustí. Pak zalijeme nálevem nakrájenou zeleninu, uzavřeme víkem a dáme chladit do ledničky nejméně na 1 hodinu.