1 kávová lžička – Deko (přípravek k nakládání okurek aj.)
mrkev karotka
kopr
cukr – např. krupice
Způsob přípravy
Okurky si vydrbeme a opláchneme. Umyjeme si důkladně sklenice a víčka. Připravíme si zavařovací hrnec a hlavu na uzavírání sklenic.
Do většího hrnce si nalijeme vodu. Přilijeme ocet. Osladíme ji a osolíme. Přisypeme maličko Deko. Nálev promícháme a povaříme.
Křen, cibuli a mrkev opláchneme, zbavíme slupky a rozkrájíme na malé kousky.
Vezme si kousek kopru a vložíme ho do spodní části sklenice, s ostatní rozkrájenou zeleninou.
Přidáme okurky. Pěkně si s nimi pohrajeme a hezky je srovnáme.
Naběračkou nalijeme do lahví hotový nálev.
Nandáme víčka a sklenice vložíme do zavařovacího hrnce. Do hrnce dolijeme vodu.
Sterilujeme při 80°C. Doba, po kterou sterilujeme, je čtvrt hodiny.