Nedělní roštěná rozhodně uspokojí vaše chuťové pohárky vrchovatě. Tenhle lahodný šťavnatý pokrm všechny jistě nadchne.
Troubu zahřejeme na 180 stupňů. Petržel, tymián a bobkový list svážeme dohromady kuchyňským provázkem. V míse smícháme trochu hladké mouky, pepř a sůl a obalíme v této směsi maso. Přebytečnou mouku sklepneme. Na pekáči s rozpáleným olejem maso na plotně opékáme ze všech stran, přibližně 10 minut.
Pak maso z pekáče přendáme na talíř. Do nádoby nasypeme nakrájenou cibuli a utřený česnek a orestujeme dohněda. Nyní přilijeme sherry a pár minut povaříme.
Přidáme rajčata, svazek bylinek, osolíme a opepříme. Na to položíme maso, podlijeme trochou vody a vše přivedeme k varu.
Pekáč přendáme do předehřáté trouby a maso pečeme, dokud nezměkne, asi tak hodinu. Pak kolem masa položíme kousky mrkve, brambory nakrájené na čtvrtky, celerovou nať a překrojené fazolky. Pečeme asi půl hodiny, až i zelenina změkne a během pečení podle potřeby podléváme vodou. Nakonec odstraníme svazek bylin a maso z pekáče.
Maso přikryjeme potravinovou folií a necháme ho takhle stát asi 15 minut a pak ho nakrájíme na menší kousky.
Nakrájené maso vrátíme do omáčky se zeleninou, tu podle chuti dosolíme a opepříme.
Nedělní roštěnou můžeme podávat s brambory nebo s čerstvým chlebem.