recepty

Nejjednodušší jahodový koláč


Nejjednodušší jahodový koláč bude chutnat báječně s dobrou kávou nebo čajem. Jahody přece v létě všichni milujeme...
(celý recept)

Nejjednodušší jahodový koláč bude chutnat báječně s dobrou kávou nebo čajem. Jahody přece v létě všichni milujeme. Ve středně velké misce smícháme sůl, cukr, obě mouky a nakonec pomocí prstů do smě...
Sdílejte obsah s přáteli
Doba vaření60 minPočet porcí8 porcí


Ingredience receptu

  • těsto:
  • 125 h ztuhlého másla
  • 2 lžičky cukru krystal
  • 1/2 lžičky soli
  • 1 lžička jablečného octa
  • 3 až 5 lžic ledové vody
  • 80 g polohrubé mouky
  • 80 g žitné mouky
  • 1 vejce
  • poleva:
  • 2 lžíce smetanového jogurtu
  • 200 g sýru Ricotta
  • 430 g menších jahod
  • 3 lžíce jahodového džemu
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 2 lžíce cukru

Způsob přípravy

Nejjednodušší jahodový koláč bude chutnat báječně s dobrou kávou nebo čajem. Jahody přece v létě všichni milujeme. Ve středně velké misce smícháme sůl, cukr, obě mouky a nakonec pomocí prstů do směsi vetřeme studené máslo. Vznikne hrubá drobenka s malými kousky másla. Jablečný ocet smícháme s ledovou vodou a 3 lžíce tohoto nálevu nalijeme do misky s drobenkou.Uhněteme těsto a podle potřeby přidáváme octovou směs, tak aby se těsto dobře spojilo. Vytvarujeme ho do hrubé koule, zabalíme do potravinové folie a uložíme nejméně na 2 hodiny do ledničky. Nejlépe přes noc. Druhý den si troubu předehřejeme na 200 stupňů. Do formy na koláč vložíme pečící papír a rozválené těsto na něj položíme. Tloušťka těsta by měla být necelý centimetr. Po celé ploše pomocí vidličky těsto přitiskneme na pečící papír a potřeme ho rozšlehaným vejcem. Těsto pak pečeme v předehřáté troubě přibližně 25 minut, až dostane tmavě zlatavou barvu.Pokud se během pečení objeví na těstě vzduchové bubliny, vyrovnáme je stěrkou.Po upečení necháme koláč úplně vychladnout. Mezitím nakrájené jahody promícháme s jednou lžící cukru a necháme odležet. Cukr, vanilkový extrakt, sýr ricotta a jogurt smícháme v samostatné misce. Vychladlý koláč touto směsí potřeme a povrch ještě potřeme jahodovým džemem.Nakonec na koláč navrstvíme pocukrované jahody a skvělý moučník je hotový.


  • Kuchař: Redakce
  • Publikováno:

Kategorie: Moučníky

Sdílejte recept s přáteli!

Přidat komentář


Jméno a příjmení:

Váš komentář:

Nebo hledejte podobné podle části názvu nejjednodušší jahodový koláč .
Hledat podobné recepty na internetu jako Nejjednodušší jahodový koláč

Naši partneři