Nejlepší čokoládový dort recept
Ať už potřebujete dort na oslavu narozenin, nebo jen tak ke kávě, není nic lepšího než čokoládový dort. Dejte ale pozor, pokud něco vynecháte nebo toho dáte příliš, může to dopadnout docela katastrofálně.
(celý recept)
Ingredience receptu
- 170 g hladké mouky
- 1 lžička prášku do pečiva
- ¼ lžičky sody
- 200 g čokolády s min. 60% podílem kakaa
- 200 g másla
- 1 lžíce instantní kávy
- 200 g přírodního cukru typu muscovado
- 200 g přírodního krupicového cukru
- 25 g holandského kakaa
- 3 vejce
- 75 ml podmáslí
- 200 g kvalitní tmavé čokolády (viz výše), nalámané
- 280 ml smetany ke šlehání
- 2 lžíce přírodního krupicového cukru
Způsob přípravy
Ať už potřebujete dort na oslavu narozenin, nebo jen tak ke kávě, není nic lepšího než čokoládový dort. Dejte ale pozor, pokud něco vynecháte nebo toho dáte příliš, může to dopadnout docela katastrofálně. Kruhovou dortovou formu s odnímatelným dnem vytřete máslem a na dejte pečicí papír. Troubu nechte předehřát na 160 °C (horkovzdušnou na 140 °C). Čokoládu nalámejte na kousky do kastrůlku, přidejte máslo a kávu, rozpuštěnou ve 120 ml vroucí vody a nechte čokoládu a máslo rozpustit. V nádobě smíchejte mouku, prášek, sodu, cukr a kakao tak, aby ve směsi nebyly žádné žmolky.
V jiné nádobě smíchejte vejce s podmáslím, přdejte rozpuštěnou čokoládu s máslem a promíchejte s moukou, aby vznikla hladká, polotekutá směs. Směs nalijte do formy a pečte jedn a půl hodiny. Po vyjmutí z trouby korpus nechte vychladnout, poté ho vyklopte na podložku a sejměte formu. Čokoládu na polevu zahřejte v kastrůlku se smetanu a cukrem a míchtej dokud se uplně nerozpustí. Polevou dort přelijte a po stranách polevu uhlaďte stěrkou. Nejlepší čokoládový dort vydrží v chladu čerstvý až čtyři dny.